Държавната дума (долната камара на руския парламент) одобри на трето и последно четене законопроект за забрана на пропагандата, свързана с гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ), предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Новото законодателство забранява пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения, педофилия и разпространението на информация за ЛГБТ общността в средствата за масово осведомяване, интернет, реклами, литература и кино. То също така включва забрана за призиви за смяна на пола сред младежите, отправени в медиите, интернет, книги, аудиовизуални услуги, реклами и кино.

Законопроектът предвижда въвеждане на механизъм за ограничаване на достъпа на деца до свързани с ЛГБТ информации, предоставяни посредством различни платени услуги. Той включва изискване при ползване на тези платени услуги за въвеждане на код или извършване на друго действие за потвърждение на възрастта на потребителя.

Съгласно новото законодателство всяко действие или събитие, разглеждано като опит за насърчаване на хомосексуалност, включително в интернет, филми, книги, реклами или в общественото пространство, може да доведе до налагане на сурова финансова санкция. Предвиждат се глоби до 400 000 рубли (6600 долара) за физически лица и до 5 милиона рубли (82 100 долара) за юридически лица. Чужденците могат да бъдат наказани с 15 дни арест и последващо изгонване от Русия.

Авторите на законопроекта, включващи близо 400 депутати, настояват, че той защитава морала и е в интерес на руснаците. Правозащитници обаче твърдят, че законодателството е опит за дискриминация срещу общността на ЛГБТ.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде разгледан в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) и да бъде подписан от президента Владимир Путин.