Рускиня, която в продължение на 10 години е работила в американското посолство в Москва, е заподозряна от американските власти в шпионаж в полза на Русия, предаде Франс прес, като се позова на няколко медии.

С руска националност, тази жена е работила за Сикрет сървис - агенцията, натоварена с мисията да охранява и да разследва на американска територия и в чужбина. Жената не е породила подозрения тогава. Тя е работила в Сикрет сървис до 2016 г., според Си Ен Ен, който се позовава на представител на американската администрация.

При рутинна проверка американските власти обаче открили, че жената е разговаряла без разрешение редовно с Федералната служба за сигурност на Русия. Според в. "Гардиън" има съмнения, че жената е имала достъп до поверителни информации.

"Тя не е имала достъп до строго поверителни информации", твърди високопоставен представител на администрацията, цитиран от Си Ен Ен. Той допълва, че жената е предоставила много информации на ФСС, което не е трябвало да прави.

Тя е била изгонена от работа миналата година, след като Държавният департамент й е отнел правото на достъп до поверителни информации. Сикрет сървис не е започнал щателно разследване по случая, твърди британският "Гардиън" и допълва, че само подробно разследване от външен източник може да определи какви щети е причинила жената.

В изявление Сикрет сървис признава, че всички чужди граждани, които му предоставят услуги при изпълнение на мисията му, било то административна или друга, могат да станат обект на влияние на чуждо разузнаване. Но в никакъв момент тези хора не са в състояние да получат информации за националната сигурност, допълва агенцията.

Името на жената не се съобщава.