Руски военни, облечени като Дядо Мраз, раздават хуманитарна помощ в Сирия в навечерието на Нова година. Това съобщи ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни и за контрол на бежанския поток, генерал-лейтенант Сергей Соломатин, предаде ТАСС.

"Подобни хуманитарни акции са планирани до 31 декември 2018 г. за създаване на празнична атмосфера сред завръщащите се граждани на Сирия", каза генералът днес на съвместно разширено заседание на междуведомствените координационни щабове на Русия и Сирия, посветено на въпроса за връщането в Сирия на сирийските бежанци.

Соломатин каза, че за един месец Русия е организирала и провела 18 хуманитарни акции в Сирия, по време на които са били раздадени 37 тона хуманитарна помощ. Общо досега Русия е организирала 2023 хуманитарни акции в Сирия и е доставила на сирийски граждани 3180 тона продоволствия, вода и други продукти от първа необходимост.

За текущия месец медицински специалисти на руското министерство на отбраната са оказали помощ на 2796 сирийци. А общо от началото на руската операция в Сирия е била оказана такава помощ на 102 580 жители на Сирия, разказа генералът.