Военноморският флот (ВМФ) на Русия получи нови системи, с които може временно да се ослепи противникът, предава агенция РИА Новости, цитиран от "Фокус". Холдингът "Роселектроника", част от държавната корпорация "Ростех", започна да инсталира визуално-оптическа станция 5П-42 "Филин" за ВМФ на Русия. С това съоръжение противникът може да бъде ослепен. Информацията информационната агенция е получила от пресслужбата на компанията.

В момента един комплект от станцията е инсталиран на фрегатата "Морски адмирал Касатонов", която минава през производствени изпитания. Вторият е на фрегата "Морски адмирал на СССР Горшков", която през 2018 година беше зачислена в състава на военноморския флот на РФ. Предвижда се монтажът на такава апаратура да се извърши и на две фрегати от проект 22350. В момента те се строят в завод "Северная верфь (корабостроителница - бел. ред.)".

Станция "Филин" е разработена от АО "Опытный завод "Интеграл". Тя е предназначена за въздействие върху визуално-оптически и оптико-электронни канали за наблюдение нощем и при мрачно време и за прицел в стрелкови оръжия, както и в оръжия за близък бой, които се използват срещу надводни кораби и катери на ВМФ. Действието на станцията се основава на модулация на яркостта на световното излъчване, при която се получава временно разстройство на очите.