Голяма група руски военни дронове навлезе в устието на река Дунав днес и се насочи към пристанищния град Измаил, на границата с Румъния, казаха украинските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс и БТА.

В групи в социалните мрежи се съобщава, че системите за противовъздушна отбрана са били чути да изстрелват ракети в зоната край две дунавски пристанища - Измаил и Рени. 

И двете са били обект на нападения и преди. 

Губернаторът на Одеска област Олег Кипер призова към 1:30 часа тази нощ живеещите в района на Измаил да потърсят убежище, а час по-късно отмени въздушната тревога.

Руска атака по Измаил, чието пристанище е използвано за износа на зърно, предизвика глобално повишаване на цените на храните в началото на този месец, напомни агенцията.

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав, преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основен изходен пункт. Зърното се пренася с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя по други дестинации.

При атаките тази нощ са нанесени щети на силози за зърно и складове, заяви Олег Кипер.

"През изминалата нощ руските терористи атакуваха два пъти Одеска област с бойни дронове. Основната цел е пристанищната и зърнената инфраструктура в южната част на областта", каза Кипер в приложението "Телеграм".

Кипер не уточни кое от двете пристанища е било атакувано.

Междувременно украинската армия прехвърли резерви към купянския участък от фронта с оглед на руското настъпление в Харковска област в Източна Украйна, предаде ДПА.

"Позициите са подсилени, дадени са някои методически препоръки и са прехвърлени резерви", каза пред новинарския телевизионен канал "Ми-Украина" говорителят на източното командване на украинските въоръжени сили Сергий Черевати.

Според украински и руски военни наблюдатели руската армия е достигнала на около 7 км от град Купянск.

Местните власти наредиха на жителите на населеното място да се евакуират.

Купянск беше освободен от руската окупация миналата година при успешно украинско контранастъпление в Харковска област.