Руски военен кореспондент бе убит в Украйна при украинска атака с дрон, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позова на медията, за която той е работил.

Семьон Еремин, който правил репортажи за вестник "Известия" от самото начало на войната преди близо 26 месеца, е починал от раните, които получил при нападението, извършено вчера край село Приютное, Запорожка област. Дронът поразил 42-годишния Еремин при второто си преминаване над района.

Военният кореспондент е отразявал за руския всекидневник обсадата на Мариупол в началото на войната, както и тежките сражения за Маринка и Угледар , съобщава БТА. Той е бил награден с орден "За заслуги към Отечеството" втора степен.

ООН осъжда убийствата на журналисти и смята, че всеки такъв случай изисква пълно разследване, каза в отговор на запитване на ТАСС Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

В същото време регионалния губернатор на граничната руска Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че украински безпилотници са взели жертви и на руска земя. Той обяви в своя канал в "Телеграм", че нападението е било извършено в село Пороз в Грайворонски градски район. Два хвърлени експлозива са подпалили жилищна сграда, причинявайки смъртта на двама цивилни.

Белгородска област редовно става сцена на смъртоносни украински атаки след руската пълномащабна инвазия в съседната страна.

Тази нощ властите в още няколко западни руски региона съобщиха за подобни нападения. Няма данни за пострадали хора, но са нанесени известни материални щети.

В Калужка област експлозия на дрон е причинила леки щети на енергийна инфраструктура.

Шест безпилотни летателни апарата са били свалени над съседната Брянска област. Един от тях е причинил пожар в енергиен обект.

Пет дрона са били свалени над Курска област.

Безпилотен летателен апарат е подпалил контейнер с горивно-смазочни материали в енергиен обект в Смоленска област.

Дронове са били неутрализирани над Рязанска област и Тулска област.

През последните седмици украинските въоръжени сили увеличиха атаките си срещу енергийна инфраструктура в Русия, отбелязва АФП.