Двама руски пилоти загинаха, след като руски военен хеликоптер Ми-28 се разби на анексирания полуостров Крим, съобщиха руските агенции, като се позоваваха на информация от Министерството на отбраната.

Според ведомството причината за катастрофата е повреда в оборудването, съобщи ТАСС.

Катастрофата е станала в 15:42 часа московско време по време на тренировъчен полет. Хеликоптерът е летял без оръжие. Няма щети на земята, се казва в изявление на министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В ход е разследване, за да се потвърди причината за катастрофата, станала в района на Джанкой в Северен Крим. На мястото на произшествието е изпратена комисия от главното командване на Въздушно-космическите сили на Русия за изясняване на всички причини и обстоятелства на инцидента.

Ми-28Н ("Изделие 294", "Нощен ловец", обозначение на НАТО - Havoc-B) е руски ударен хеликоптер. Разработен през 90-те години на миналия век от конструкторите на Московския вертолетен завод М. Л. Мил (сега част от холдинга "Руски хеликоптери"). Това е денонощна модификация на съветския ударен хеликоптер Ми-28, създаден през 80-те години на миналия век, но така и не приет на въоръжение.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. Полуостровът е международно признат като част от Украйна и Киев се закани да си върне контрола над него.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, военни обекти и складове за горива в Крим са обект на многократни нападения с дронове. Последното такава атака бе преди две седмици - срещу петролен склад в Севастопол.