Москва никога не се е отказвала от дипломатическия път за решаване на конфликта в Украйна. Това е заявил руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с колегата си от Република Южна Африка Сирил Рамапоса, предаде Ройтерс, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

От съобщението става ясно още, че руският държавен глава поддържа предложението на Рамапоса африкански лидери да се включат в преговори за мирен процес в Украйна.

Путин е повторил предложението си за безплатни доставки на руско зърно и изкуствени торове за африканските държави.

Разговорът идва ден след като американският посланик в Претория обвини правителството на Република Южна Африка, че е позволило оръжейни доставки за Русия. В отговор на обвинението Рамапоса разпореди разследване на американските твърдения.

Контраофанзивата на Киев може да успее, но може да коства и много жертви

Планираната украинска контраофанзива има добри шансове за успех, но може да коства много жертви, ако Русия използва отбраната си достатъчно ефективно, заяви чешкият президент Петър Павел в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

Павел, който е и главнокомандващ чешката армия, както и водещ военен съветник на генералния секретар на НАТО в периода между 2015 и 2018 г., посочи, че Украйна в крайна сметка ще получи западните изтребители, за които настоява, но ще бъде невъзможно те да бъдат доставени навреме, за да бъдат включени в предстоящата офанзива. Според него в момента има по-големи приоритети като снабдяването на украинските сили с боеприпаси.

"Със сигурност има големи надежди, че украинската контраофанзива ще бъде успешна, защото Украйна е мотивирана и добре подготвена", допълни той и отбеляза, че руската армия има тежки проблеми с логистиката и бойния дух.

Според него обаче не трябва да се очаква колапс на отбраната.

"Русия имаше време да подготви сравнително висококачествена и дълбока отбрана по няколко направления, която, ако бъде използвана ефективно, ще коства /.../ на Украйна много жертви", обясни той.

"Нещата невинаги се развиват според желанията и плановете, но мисля, че шансовете за значителен украински успех са наистина големи", прогнозира Павел.

"Подкрепата за влизането на Украйна в ЕС и НАТО трябва да бъде дългосрочна цел", каза той в отговор на въпрос какво следва да заяви алианса на Украйна по време на срещата на върха, която ще се състои през юли във Вилнюс.

Той предупреди, че процедурата по присъединяване към въпросните организации изисква дълга подготовка и покриването на цял списък от критерии. "Ние обаче трябва да помогнем на Украйна с това", отбеляза Павел.

"Колкото по-стабилна е Украйна в икономическо отношение, толкова по-големи са шансовете ѝ за влизане в НАТО", отсъди чешкият държавен глава.

Той коментира и въпроса какво отношение трябва да има ЕС към Китай. По думите му евросъюзът и другите демокрации трябва да имат единна и реалистична позиция относно азиатския икономически гигант, защото дори и най-големите страни в ЕС не могат играят при равни условия с Китай.

"Виждаме, че китайските стратегически цели не съвпадат с нашите и че ценностите, върху които е изградено китайското общество, не са и няма да бъдат наши ценности", каза още Павел.