Руски военни сили и техника започнаха да пристигат в Беларус, след като Минск обяви, че двете съседни страни ще проведат съвместни учения "Съюзническа решимост 2022" следващия месец, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на цитирано от агенция БелТА изявление на секретаря на беларуския Съвет за сигурност Александър Волфович.

В момент на нарастващо напрежение между Изтока и Запада заради Украйна беларуският президент Александър Лукашенко каза, че Русия и Беларус ще проведат през февруари съвместни военни учения, но не посочи конкретна дата.

"Планирали сме да започнем ученията през февруари. Определете точна дата и я оповестете, за да не ни обвинят, че внезапно струпваме тук някакви войски, като че ли се подготвяме за война", каза Лукашенко на своя министър на отбраната на среща с висши военни..

Беларуският лидер, който е парий сред западните държави, откакто потуши протести през 2020 г. и заради мигрантската криза с ЕС, каза, че ученията ще се проведат по беларуските западни граници с Полша и Литва и южните граници с Украйна.

На срещата с висши военни в Минск Лукашенко заяви, че е притеснен от ситуацията по южните граници на държавата. Според него Украйна продължава да привлича военни сили към границата с републиката, които включват части от националната гвардия от "радикални националисти", които, по думите му, са дори по-лоши от войските на НАТО. "И всичко това е в непосредствена близост до държавната граница на страната ни. Отново под прикритието на борба с мигрантите", каза Лукашенко.

Той обясни скептицизма си относно причините за операцията на украинско-белоруската граница, изразена от украинските власти, и подчерта, че Украйна по никакъв начин не привлича бежанци, които се втурват към Европа.

"Да, мигрантите няма да стигнат там дори в кошмар. Те не ходят там и няма да отидат в Украйна, ние разбираме това много добре. Хората бягат от Украйна", каза Лукашенко.

Той припомни, че в Украйна се провежда специална операция -  до 10 000 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия са изтеглени към границата на Беларус.

"Тоест, динамиката е такава, че има нарастване на военния контингент по южните граници на страната ни", подчерта Лукашенко.

Западът и Украйна се опасяват от агресивната реторика на Русия и струпването на войски близо до границата на Украйна. Москва отрича да планира нахлуване в Украйна и използва противопоставянето, за да се опитва да спечели нови гаранции за сигурност от Запада, включително спиране на разширяването на НАТО и официално вето върху приемането на Украйна в алианса, отбелязва Ройтерс.

Русия отрича да търси претекст за нахлуване в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров днес гневно отхвърли обвиненията на САЩ, че Русия подготвя провокация и търси претекст за нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом каза миналия петък, че служители от американското разузнаване са стигнали до извода, че Русия вече е разположила агенти в контролираните от бунтовниците източни части на Украйна, които трябва да извършат актове на саботаж, за които да бъде обвинена Украйна и така да бъде създаден претекст за нахлуване.

Пред репортери днес Лавров отхвърли това твърдение на САЩ и го нарече "пълна дезинформация". Той отново потвърди, че Русия очаква тази седмица писмен отговор на искането си за обвързващи гаранции от САЩ и съюзниците им, че НАТО няма да приеме Украйна или която и да било друга бивша съветска република, нито ще разполага там сили и въоръжения.

Вашингтон и съюзниците му категорично отхвърлиха исканията на Москва на преговорите Русия - САЩ в Женева миналата седмица и на свързаните срещи НАТО - Русия в Брюксел, които се проведоха на фона на струпването на приблизително 100 000 руски военни с танкове и друго тежко въоръжение близо до Украйна. Западът се опасява, че това може да е прелюдия към нахлуване.

Делегация от американски сенатори е на посещение в Украйна, за да подчертае подкрепата на САЩ за страната. "Нашата двупартийна делегация на Конгреса изпраща ясно послание към световната общност: САЩ непоколебимо подкрепят своите украински партньори, защитават техния суверенитет пред лицето на постоянна руска агресия", каза Джийн Шахийн, сенаторка демократка от Ню Хемпшър.