Руски съд уважи искането на следствените органи и удължи днес с още три месеца задържането на всичките 24 украински моряци, арестувани след морски инцидент в Керченския проток през ноември, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Московският съд в Лефортово удължи до 24 октомври задържането на моряците, смятани за "военнопленници" и обвинени от Русия в "незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация, извършено от организирана група".

Моряците бяха доведени в съдебната зала от въоръжени и маскирани полицаи и аплодирани от около 40 свои близки. На съдебното заседание присъстваха украинската представителка по правата на човека Светлана Денисова и украински и европейски консулски служители, съобщи ТАСС.

Разследването по наказателното дело вече е завършило и обвиняемите и адвокатите са започнали да се запознават с материалите по делото.

Руските военноморски сили задържаха украинските моряци и трите им плавателни съда в Керченския проток, който свързва Черно и Азовско море, на 25 ноември 2018 г., след като откриха огън по тях. Москва ги обвинява в незаконно навлизане в руски териториални води, нещо което Киев отрича.

Съдебното решение намалява шансовете за голяма размяна на затворници между Русия и Украйна, отбелязва АП.

Руският президент Владимир Путин заяви през юни, че съдбата на моряците трябва да бъде обвързана с освобождаването на руските граждани, задържани в Украйна.

Заместник-външният министър на Русия Григорий Карасин заяви на 15 юли пред журналисти в Москва, че се обсъжда размяната на задържаните в Керченския проток.

Украинската генерална прокуратура съобщи същия ден, че е вероятно руски журналист, задържан в Украйна, да бъде освободен.