Руски съд постанови днес организациите, свързани с вкарания в затвора опозиционер Алексей Навални, да преустановят дейността си, предаде Франс прес.

На офисите на Навални и на Фонда за борба с корупцията (ФБК) бе наредено незабавно да преустановят дейността си, написа в Туитър Иван Жданов, директор на ФБК, който публикува и снимки на съдебния документ, с който се нарежда това. Възможно е дейността на организациите да бъде забранена окончателно.

Мярката бе постановена по искане на руската прокуратура, която иска от съда, разглеждащ въпроса, да обяви тези организации за екстремистки.

Прокуратурата поиска от съда да забрани на организациите, свързани с Навални, да правят публикации онлайн, да организират протести и да участват в избори, заяви Леонид Волков, съюзник на Навални.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира ситуацията около Фонда за борба с корупцията и Фонда за защита на правата на гражданите, предаде ТАСС.

"На първо място, никога не коментираме решенията на съдилищата. На второ място, съдебно решение още няма. По тази причина няма какво да обсъждаме", заяви Песков в отговор на журналистически въпрос дали според Кремъл има риск от злоупотреби и неоправдано преследване на привържениците на тези организации.

Фондът за защита на правата на гражданите беше създаден през май 2019 г. като организация с нестопанска цел от привърженици на опозиционера Алексей Навални.

Решението на руското правосъдие да бъде прекратена дейността на организации, свързани с Алексей Навални, е несъвместимо с правовата държава, заяви днес германското правителство, предаде Франс прес.

"Използването на инструменти, предвидени за борба с тероризма, срещу" инакомислието е "несъвместимо с принципите на правовата държава", заяви на пресконференция Щефен Зайберт, говорител на германската канцлерка Ангела Меркел.