За руски ракетни атаки по град Дружковка в Донецка област и край Краматорск предават украинските медии.

Ударите са нанесени вечерта на 2 януари, като се съобщава за двама ранени в Дружковка, информира "Укринформ". Разрушена е била Ледената арена в града, където играе хокейният клуб "Донбас" от 2014 г. насам. Според съобщението на хокейния клуб тук действа най-голямата детско-юношеска спортна школа по хокей и фигурно пързаляне.

В същото време руските медии и канали в "Телеграм" твърдят, че в ударения обект е имало поне 200-300 украински военни, а мястото е било предназначено за временно предислоциране.

Ракетната атака по Ледената арена се оказа записана на видеото на френския журналист Пол Гасне, кореспондент на френския канал TMС.

В момента, в който французинът се е отдалечил от ледената пързалка, за да запише включването си, зад гърба му проехтява взривът, показват телевизионните кадри. Твърди се, че Гасне е пътувал с украинските военни и именно отдалечаването му от целта, за да запише кореспонденцията си, му е спасило живота.

Ударът идва в отговор на атаката по Макеевка, където пък украинската армия атакува с ракети местно училище, в което бяха настанени руски военни. Загинали са най-малко 63 души, като по неопотвърдена информация става въпрос не за редовни войници, а за за мобилизационни части.

Украинските ВВС пък предупредиха гражданите да се готвят за следващите руски атаки евентуално на 7 януари, съобщава "Укринформ".