Руски правителствен самолет, използван за превозване на високопоставени лица, кацна в столицата на Беларус, съобщи Ройтерс, като се позова на данните за полетa.

Това е вторият подобен полет в рамките на малко повече от една седмица. Същият самолет посети Беларус и се върна в Русия в ранните часове миналата сряда, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Полетите до Беларус съвпадат с поредица от протести и стачки срещу резултатите от президентските избори на 9 август, които според участниците в демонстрациите са били фалшифицирани.

Ройтерс не можа да установи кой е бил на борда на руския самолет Ту-214 при кацането в Минск тази вечер.

Кремъл вече е заявявал, че ситуацията в Беларус е вътрешен въпрос, който трябва да бъде разрешен от самите беларуси, и че за момента не вижда нужда да оказва на Минск военна или друга помощ.

В телефонен разговор тази вечер с италианския премиер Джузепе Конте руският президент Владимир Путин определи като "контрапродуктивен всеки опит за външна намеса във вътрешните работи (на Беларус) и за натиск върху нейните власти", предаде Франс прес, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Според комюникето Путин и Конте са се обединили около мнението, че "най-важното е да бъде избегната каквато и да било ескалация" на ситуацията в Беларус.

Вниманието в момента е съсредоточено върху руската реакция на най-голямата политическа криза в съседна страна, бивша съветска република. През 2014 г. Русия предприе военна намеса в Украйна, след като приятелски настроеният към нея президент беше свален при прозападни протести, отбелязва Ройтерс.

Двайсетина демонстранти бяха задържани тази вечер на площад в центъра на Минск, предаде още агенцията, като се позова на свой кореспондент на място.

При протестите в Беларус вчера арестувани 51 човека.