Той води разследване за това дали предизборната кампания на Доналд Тръмп не е била финансирана от руснаците. Мюлер е разпитал лично двама руски олигарси, които са пристигнали в САЩ и са в кръга на заподозрените за връзки с щаба на Тръмп, съобщи CNN, като се позова на източници от средите на водещите разследването.

Според информацията, единият руски гражданин е бил спрян от граничните власти, след като неговия частен самолет е кацнал на летището на Ню Йорк и отведен за разпит. Проверени са и всички негови електронни носители. Разпитан е и друг руски олигарх, който също е посетил наскоро САЩ. При това са били проверени и лични негови вещи.

Прокурорът Мюлер е изпратил и въпроси на трети руски олигарх, който не е посещавал наскоро САЩ и го е помолил да отговори доброволно и да предостави документи по въпросите. CNN не съобщава имената на разпитаните руски граждани.

Според законите в щатите, чужди граждани нямат право да даряват средства за политически кампании, каквато са и президентските избори. Но има и начини това да бъде заобиколено. Например, като се инвестират пари в компании или неправителствени организации, които подкрепят някой от кандидатите като членуват в инициативни комитети.

Може да се превеждат пари и на американски граждани, при условие после да бъдат пренасочени към предизборния щаб на определен кандидат. Според оценки на експерти, Доналд Тръмп е привлякъл 333 милиона долара за предизборната си кампания, като от инициативни комитети са постъпили повече от 100 милиона долара.