Майкъл Коен - личният адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, е получил стотици хиляди долари от американска фирма, свързана с руски олигарх, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

Първи за плащането оповести Майкъл Ейвънати - адвокатът на порно звездата Сторми Даниълс, която води дело срещу Тръмп. Той публикува в Туитър документ с подробности за предполагаемите парични трансфери.

Ейвънати твърди, че Коен е получил общо около 500 хиляди долара от "Кълъмбъс Нова" - фирма, управлявана от братовчед на Виктор Векселберг - руски олигарх, близък до Кремъл и собственик на руската инвестиционна компания "Ренова".

"Кълъмбъс нова" е описана като филиал на "Ренова" в САЩ в документ, заведен от федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси, според телевизия Си Ен Ен.

По-късно и в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че и той е получил финансови справки, документиращи плащанията, както и за други, преведени на Коен от американски фирми преди Тръмп да стане президент.

Изданието пише, че плащанията са превеждани на "Исеншъл кънсълтънтс LLC" - куха фирма, създадена от Коен, през която са били преведени и пари на актрисата Даниълс, за да си мълчи за интимната си връзка с Тръмп през 2006 г.

Ейвънати предположи в съобщението си, че парите, платени на Даниълс, може да са били осигурени от Векселберг чрез "Кълъмбъс нова".

В изявление, цитирано от американски медии, адвокат на "Кълъмбъс нова" отрече, че през нея на Коен са били превеждани пари от името на Векселберг.