Конфликтът между беларуския лидер Александър Лукашенко и опозиционерката Светлана Тихановска - всеки от тях твърди, че е спечелил президентските избори в Беларус, окончателно мина в международната плоскост, констатира руският в. "Комерсант".

За пет дни Лукашенко четири пъти се обади на Владимир Путин, президента на Русия, а Тихановска потърси подкрепа от лидерите на ЕС.

Те не отговориха пряко, но косвено изразиха подкрепа за "мирния преход на властта в Беларус" и потвърдиха, че ще наложат лични санкции на виновниците за изборните измами и последвалото насилие.

Руският външен министър също призна, че "изборите не са протекли идеално", но нарече възмущението на европейските страни геополитика, несвързана с човешките права и демокрацията, посочва вестникът.

В интервю за "Лента" беларуският политолог Дмитрий Болкунец изтъква "безпрецедентния" потенциал на протестите срещу обявената от властите победа на Лукашенко в изборите на 9 август.

След като "заповяда да се стреля срещу невъоръжени граждани", след "хилядите пребити, осакатени, задържани" хора в Беларус, днешният държавен глава според него е изплашен и опозицията има реална възможност да издейства неговата оставка.

"Преди опозицията можеше да мечтае единствено за преговори, но днес силно бих препоръчал на властите да побързат с тях", заявява пред "Новая газета" Виталий Римашевски от Координационния съвет, създаден от беларуските опозиционери, за да осигури мирен преход на властта.

Ако протестите и стачките стихнат, ситуацията може да се развие в полза на властите, но това нищо няма да промени. Лукашенко може само да се задържи за няколко месеца, с което обаче ще влоши както своето положение, така и това на семейството си и на служителите от силовите си структури.

Но той "се държи неадекватно и явно не е готов мирно да отстъпи властта.

Сега всичко зависи не от него, а от хората, които или ще изпълняват престъпни заповеди, или не", казва политикът.

В цяла Беларус протичат акции в подкрепа на президента под мотото "Саня ще остане с нас", информира кореспондент на "Комсомолская правда".

"Минах през тълпата и не забелязах някаква принуда", споделя лични впечатления той. "Сами дойдохме - уверявали го демонстрантки. - Всичко ни харесва."

Всички участници в опозиционните митинги се държат открито, не се страхуват от обективите, говорят охотно и смело. А тези от провластовите акции си крият лицата зад знаменца, пазят се от камерите, отбелязва същевременно "Комсомолская правда".

"Недопустимо е да има външен натиск върху Беларус", "изборите не бяха идеални, но не бива да се използват за натиск върху страната" - тези послания от Брюксел, Берлин и Москва разцепиха вчера беларуското общество.

Нагласата срещу външна намеса е "малкото, което може да обедини хората от протестните и провластовите митинги", пише "Известия".

Печатът припомня съобщение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че комисията ще осигури на Беларус 53 милиона евро - главно за борба с епидемията от COVID-19, но също така и помощ на пострадалите от насилието на държавните власти, за подпомагане на гражданското общество и независимостта на медиите.

"Протестиращи в Минск се питаха: добре, да вземем парите на Евросъюза, но какво ще иска той в замяна?", четем в "Известия".

Според руския историк и политолог Валерий Соловей, цитиран в "Свободная преса", Лукашенко е приел "принципно предложение на Кремъл за нови избори в страната" и "под натиск от Москва дори няма да се кандидатира в новите избори".

Сред кандидатите освен Тихановска ще бъде друг опозиционер - Виктор Бабарико, който по замисъла на Кремъл трябва да оглави Беларус и да гарантира лична сигурност на сегашния президент, после да подпише с Москва програма за засилена интеграция, която да върне Лукашенко в политическата игра като секретар на Съюзната държава между Беларус и Русия, а Владимир Путин да оглави ръководството й.

Соловей е "разказвач на приказки", поръчани от руски олигарси, които се опитват да манипулират Путин, коментира обаче Владимир Лепьохин, директор на Института за Евразийския икономически съюз.

Всичко ще зависи от събитията в Беларус, където нещата са застинали в крехко равновесие, а то явно не може да трае дълго, заявява пред "Независимая газета" руският аналитик Александър Тевдой-Бурмули.

Ако Лукашенко падне, ЕС естествено ще признае за легитимна Тихановска. Ако пък оцелее и след протестите, всичко ще зависи от два фактора: дали Тихановска ще покаже, че не е просто междинна фигура, и дали ще може да се постигне консенсус за Беларус с Русия, където също има различни мнения, смята експертът.

Лукашенко обвини Запада, че финансира уличните протести и нареди да бъде сложен ред в страната. Експерти прогнозират нова вълна от репресии, пише "Независимая газета" в друг материал.

Русия е основен вносител на беларуски стоки и спирането на най-големите производствени мощности в Беларус поради стачките може да се отрази на производствените вериги в двете страни, предупреждават икономисти, цитирани в "Росийская газета".

Политическата криза в Беларус удря макроикономическата стабилност на страната. Заводските протести лишават Минск от валутни печалби, а евентуално скъсване с Русия може за миг да унищожи четвърт от националната икономика, пише "Взгляд".

"Тръгнеш ли надясно - ще изгубиш Беларус. Тръгнеш ли наляво - пак ще изгубиш Беларус", перифразира "Московский комсомолец" класическата главоблъсканица пред руския юнак от приказките, застанал на кръстопът.

Остава да се търси някакъв среден път, чрез който Русия да избегне мащабни геополитически загуби от властовата криза в съседната страна.

Такава е общо взето задачата, изправила се в цял ръст пред Владимир Путин, изтъква всекидневникът.

"Ех, ако Москва съвместно с Брюксел намери някакъв начин този конфликт да бъде решен по мирен път, това ще е най-мъдрото нещо. И веднага ще изчезнат много от проблемите в нашите отношения с Русия", заявява пред "Взгляд" философът Владимир Дунаев от Координационния съвет на беларуската опозиция.