Руски изтребители МиГ-31, въоръжени с ракети "Кинжал", започват да патрулират постоянно над неутралните води в Черно море. Това обяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговорите в Пекин с китайския лидер Си Цзинпин, цитиран от кореспондента на БНР в Москва. 

Путин е в Китай за третото издание на форума "Един пояс, един път", инициатива на китайския лидер. Двамата "размениха мнения" относно конфликта в Израел и Газа, а Си е казал на своя гост, че Китай подкрепя интересите на Русия "в сферите на сигурността и развитието", съобщиха китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Двамата лидери са обсъдили и напредъка в разработването на тръбопровода за природен газ между Китай, Монголия и Русия, както и поддръжката на съдействието между китайски и руски компании в стратегически, нововъзникващи индустрии, се казва в съобщение на китайските медии.

В кулоарите на форума "Един пояс, един път" Си е казал на Путин, че Китай е готов да продължи да укрепва комуникацията и сътрудничеството с Русия в рамките на многостранните платформи.

Снимка: Getty Images

За атакуваната болница в Газа

Ударът по болница в ивицата Газа, причинил смъртта на стотици палестинци, е ужасна катастрофа, която е показала, че на конфликта между Израел и палестинското движение "Хамас" трябва да бъде сложен край, заяви руският президент Владимир Путин.

"Колкото до удара по болницата, случилата се там трагедия е ужасно събитие", заяви Путин по повод въздушния удар по болницата "Ахли Араб" в град Газа, за който израелци и палестинци се обвиняват взаимно. "Стотици загинали и стотици ранени са, разбира се, катастрофа", добави той на пресконференцията след разговорите си с китайския президент в Пекин.

"Аз наистина се надявам това да е сигнал, от който имаме нужда, за да сложим край на този конфликт колкото се може по-скоро. При всички положения трябва да се концентрираме върху възможността да започнат някакви контакти и преговори", заяви още президентът на Русия.

Путин обяви и, че руските изтребители ще наблюдават обстановката в Средиземно море, където САЩ изпратиха два самолетоносача на фона на бойните действия между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас".

За американските ракети ATACMS за Украйна 

Освен това Владимир Путин нарече "грешка" доставките от САЩ за Украйна на ракетните системи с голям обсег АТАКМС (ATACMS, съкращение на английски от Army Tactical Missile System, или Армейска тактическа ракетна система). Според руския държавен глава те представляват нова заплаха за руските сили, но няма да променят съществено ситуацията на фронта.

"На първо място това, разбира се, нанася вреда и създава допълнителна заплаха. Второ - ние, естествено, ще бъдем способни да отблъснем тези атаки. На война като на война. Но най-важното е, че това изобщо не е в състояние да промени ситуацията на линията на контакт. Невъзможно е - това можем да кажем със сигурност", обяви Путин.

"Ако Русия вече е загубила войната, то нека американският президент да си прибере обратно ATACMS и да идва в Русия на блини", каза още Путин.

Снимка: БТА/AП

Същевременно той посочи, че вече вижда по-малко войнствена позиция на Запада по въпроса за Украйна и е съгласен с твърденията за нуждата от решаване на конфликта посредством преговори. Той обаче напомни, че за да се състоят подобни преговори, Украйна трябва да отмени подписания от президента Володимир Зеленски указ за забраната на каквито и да е преговори с Москва.

За Северния морски път

Руският президент Владимир Путин покани заинтересованите страни да участват в развитието на Северния морски път, който преминава покрай арктическите брегове на Русия. В обръщението си към участниците във форума "Един пояс, един път" в Пекин Владимир Путин заяви:

"Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие. Още през следващата година навигацията за товарните кораби по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна".

На среща между делегациите на Русия и Китай президентът Путин подкрепи инициативата на председателя Си "Един пояс, един път", изтъкна необходимостта от тясна външнополитическа координация между Москва и Пекин и изрази увереност, че до края на годината двустранният стокообмен ще достигне 200 милиарда долара.  

Снимка: Getty Images

Путин прие покани да посети Виетнам и Тайланд 

По-рано руският президент Владимир Путин прие поканата на виетнамския си колега скоро да посети Виетнам, след като двамата се срещнаха в рамките на форума "Един пояс, един път" в Пекин, предаде Ройтерс.

Виетнам продължава да бъде един от най-близките партньори на Русия в Азия - връзки, които бяха развити по времето на СССР, а Ханой е основен купувач на руски оръжия.

Президентът на Виетнам Во Ван Тхъонг покани Путин да посети скоро неговата страната и "Путин с радост прие поканата", съобщи снощи официалната държавна информационна агенция ВНА. Двамата лидери се срещнаха вчера на първия ден на форума в Пекин, където представители на повече от 130 държави се събраха, за да чуят как китайският президент Си Цзинпин обяснява визията си за следващия етап от подписаната от него политика за изграждане на глобални инфраструктурни и енергийни мрежи.

Президентът на Виетнам Во Ван Тхъонг с руския си колега Владимир Путин

Снимка: БТА/AП

Посещението в Пекин беше второто известно пътуване на Путин в чужбина, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му през март. По-рано този месец той посети Киргизстан. Подобно на Китай и бившата съветска република, Виетнам не е член на МНС.

Последното посещение на Путин във Виетнам беше през 2017 г. Двамата се договориха да задълбочат сътрудничеството в множество сектори, включително търговия, сигурност и отбрана, се посочва в доклада на виетнамската държавна медия.

ТАСС и Франс прес съобщиха, че Путин е приел и покана на тайландския премиер Срета Тависин да посети Тайланд догодина и е казал "благодаря" на тайландски.

Тази година повече от един милион руснаци са посетили Тайланд - страна, която е силно зависима от туризма. Наскоро Тайланд промени визовите си правила, за да позволи на руснаците да посещават кралството за максимум три месеца, в сравнение с предишните 30 дни.