Губернаторът на руския Красноярски край Александър Ус подаде оставка, след като синът му избяга от италианските власти, които се готвеха да го екстрадират в САЩ, и се укри в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който прие оставката на Ус, но не коментира случая.

Артьом Ус, синът на губернатора, е с повдигнати обвинения в САЩ за трафик на петрол от Венецуела в нарушение на американските санкции и за банкова измама. Италиански съд му наложи миналия месец домашен арест, но той избяга в Русия.

Във видеоклип, публикуван на 9 април, Александър Ус благодари на хората, които са помогнали на сина му да се върне в Русия. Той благодари и на Путин, като го нарече "човек с голямо и отворено сърце".

Вчера Ус написа в "Телеграм", че е говорил наскоро с Путин и е получил предложение да работи в руските федерални структури, в сферата на социално-икономическото развитие.

Италианският министър на правосъдието инициира дисциплинарно производство срещу тримата съдии, които са поставили Ус под домашен арест, заявиха в сряда пред Ройтерс източници, започнати отблизо със случая.

По-рано този месец Артьом Ус заяви пред руската новинарска агенция РИА Новости, че обвиненията срещу него в САЩ са политически мотивирани.