Руски агент, работил от името на една от основните разузнавателни служби на Кремъл, е обвинен във вербуването на политически групи в Съединените щати към разпространението на проруска пропаганда, включително и по време на руската инвазия в Украйна, съобщи днес министерството на правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Александър Викторович Йонов е обвинен в използването на групи от Флорида, Джорджия и Калифорния за прокарването на проруски тези, като прокурорите го обвиняват и във финансирането на пътувания до Русия и пътуването до конференции.

Той е обвинен във федерален съд във Флорида в заговор за използването на американски граждани като незаконни агенти на руското правителство. Не става ясно дали е имал адвокат, който е могъл да говори от негово име. В момента Йонов не е задържан в ареста.

В обвинителния акт се твърди, че Йонов е наредил на един на един от политическите активисти да публикува петиция на уебсайта change.org, който е създаден от екипа на бившия американски президент Барак Обама. Подписката, озаглавена "Петиция относно престъпленията на геноцида срещу африканския народ в Съединените щати", все още можеше да бъде намерена днес на сайта и беше събрала над 113 000 подписа.

Американското финансово министерство също обяви санкции срещу руския агент, обвинявайки го в даването на пари на организации, за които той и руските разузнавателни служби са смятали, че ще породят обществени или политически смутове в САЩ. В друго обвинения към Йонов министерството на финансите твърди, че е търсел начини да подкрепи кандидат за губернатор през тази година.

Случаят е част от много по-сериозни и широкообхватни мерки на министерството на правосъдието срещу операции за оказване на чуждестранно влияние, насочени към формирането на дадено обществено мнение в Съединените щати. През 2018 г. например американското правосъдното министерство повдигна обвинения на 13 руски граждани за участието им в огромна, но скрита кампания в социалните мрежи, насочена към насаждане на разногласия по време на президентските избори през 2016 г., спечелени от републиканеца Доналд Тръмп.