Норвегия обвини руските Въздушно-космически сили (ВКС), че са тренирали нападение срещу норвежки радар, пише в заглавие "Военное обозрение".

Директорът на норвежкото разузнаване Мортен Хага Лунде заяви пред военнослужещи в Осло, че на 14 февруари миналата година руски самолети осъществили "драматична" имитация на атака срещу военен радар край град Вардьо в Северна Норвегия.

Риториката на Русия срещу Норвегия стана по-рязка. Военната дейност на федерацията е сигнал за влошаване на ситуацията в региона и няма никакви признаци, че през 2019 г. отношенията между двете страни ще се подобрят, каза Лунде, цитиран във "Военное обозрение".

Според норвежкия генерал в миналогодишната операция на руските ВКС са участвали 11 бомбардировача, излетели от военно летище в северната Колска област. Самолетите са прелетели над Баренцово море и са "имитирали атака" срещу радиолокатора край Вардьо, после са се върнали в базата си, без да минават норвежката граница.

Директорът на норвежкото разузнаване смята, че по този начин Русия е изразила недоволство от събитията в Норвегия. Той добави, че подобна "агресия" е била проявявана и срещу други страни като Финландия, Швеция, Дания, Полша, Украйна и балтийски държави. На места дори е имало нарушения на държавни граници.

Това би могло да повиши риска от опасни инциденти и да влоши още повече бездруго трудните отношения на Русия със Запада и НАТО, предупреди норвежкият генерал.

"Фиктивната атака" на Русия изплаши Норвегия, констатира по повод изявлението му "Утро".

Радарът "Глобус 2" недалеч от Вардьо край границата с Русия отдавна е препъникамък в отношенията между Москва и Осло. Официално целта му е да наблюдава космически обекти, но покрай това "Глобус 2" следи и балистичните ракети, разположени в Северна Русия, добавя електронният вестник.

Русия неведнъж е изказвала опасения, че този радар може да стане част от американската ПРО по границата с Колския полуостров, напомня "Известия".

През ноември м. г. норвежкото министерство на отбраната заяви, че Русия уж заглушавала тази система. По-късно финландското външно министерство заяви, че смята за достоверни заключенията на Осло. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, заяви, че Кремъл няма никакви данни за проблеми с джипиес навигацията по време на тренировки. По думите му често се случва Русия да бъде голословно обвинявана "във всички смъртни грехове", допълва "Известия".

"Свободная пресса" цитира собствена публикация по-рано този месец, според която Агенцията за отбранителни изследвания към шведското министерство на отбраната е убедена, че руското ръководство подготвя своята армия за мащабна и продължителна война.

По данни на норвежкото разузнаване, руската военна авиация тренира всяка година въздушен удар по радиолокационния комплекс във Вардьо, отбелязва изданието.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова увери, че Русия ще вземе мерки във връзка с плановете на Норвегия да оборудва в Северния Атлантик - в град Тромсьо - , пристанище, в което да приема атомни подводници, припомня "Газета".