Телевизионният канал на руската православна църква "Спас" (Спасител, бел. ред.) е включен в списъка със санкции на ЕС, съобщи австрийската осведомителна агенция АПА, цитирана от БТА. АПА цитира информация на католическата новинарска агенция Катпрес.

Каналът разпространява "прокремълска пропаганда и дезинформация за агресивната война на Русия срещу Украйна", се казва в регламента за дванадесетия пакет от санкции на ЕС заради руската война", пише Катпрес. В програмата си "Спас" е оправдавал военното нападение срещу Украйна с религиозни и духовни аргументи. Телевизионният канал подкрепя действия, които нарушават и застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, е становището на Съвета на Европейския съюз. Видеоплатформата ЮТюб вече го блокира през март 2022 г. заедно с руски държавни медии. Въпреки това "Спас" все още може да бъде гледан през собствения му сайт.

Телевизионният канал започва да излъчва през 2005 г. и според Московската православна патриаршия е една от 20-те най-важните телевизионни програми в Русия. Той излъчва главно документални филми, предавания на живо и църковни служби, изнасяни от главата на руската православна църква патриарх Кирил I.

"Спас" се самоопределя като "най-големия християнски телевизионен канал в света". Негов собственик е Руската православна църква. Правителството подкрепя финансово телевизионната програма. По данни на ЕС ръководството на канала поддържа връзки с държавното ръководство. От регламента на ЕС не стават ясни конкретните последици за "Спас". През 2022 г. 26 държави членки на ЕС взеха решение за налагане на санкции срещу главата на църквата патриарх Кирил I, припомня в информацията си АПА, но тогава Унгария наложи вето върху налагането на други санкции на ЕС.