Американският Институт за военни изследвания (ISW) в ежедневната си сводка за войната в Украйна пише, че украинските военни са обкръжили руска групировка край Лиман (Донецка област). ISW цитира неназован руски "военен кореспондент", според когото украинските войски са пробили руската отбрана край село Ставки, на 10 км северно от Лиман, и са прекъснали пътя Торское-Дробишево, който е последният път за снабдяване и отстъпление на руските части, държащи отбраната западно от Лиман.

Освен това украинските войски са атакували Лиман от три посоки и са прекъснали достъпа на Русия до ключовия път Сватово-Лиман, който е основната сухопътна линия, използвана за снабдяване на руската група войски в самия Лиман.

Във вчерашната сводка на Генералният щаб на ВСУ се твърди, че седем танка, превозващи мобилизирани руски войници, са участвали в пътен инцидент близо до Лиман - според украинските военни това се дължи на ниската квалификация на екипажите. ISW отбелязва, че дори и руското министерство на отбраната да реши да подсили групировката в Лиман с мобилизирани, е "малко вероятно" това да помогне на руските войски и да попречи на ВСУ да установи контрол над територията.

Ден по-рано ISW също цитира "военни кореспонденти" и руски телеграмни канали, които пишат за войната в Украйна, че украинските войски са близо до обкръжаване на руската групировка в Лиман. В доклада се отбелязва, че ако успее да го превърне в котел, това ще има сериозни последици за руските части в северната част на Донецка и западната част на Луганска област, както и ще застраши руските позиции по западната граница на Луганска област и край Северодонецк и Лисичанск.

Междувременно Роб Лий, старши сътрудник в Института за външна политика във Вашингтон (той не е свързан с Института за изследване на войната), пише за ситуацията в Лиман, че руският плацдарм край Лиман "вероятно може да се срине тази вечер или утре, което ще хвърли сянка върху обявяването на анексирането". (Лий има предвид планираното за днес подписване на договор за "присъединяване" на четири региона на Украйна към Русия: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие; речта на Путин по този повод и митинга на Червения площад).

Според Лий "Русия се сблъсква с недостиг на жива сила и липса на резерви в Донбас". "Загубата край Лиман може да доведе до по-нататъшно украинско настъпление дълбоко в Донбас", смята военният експерт, цитиран от Би Би Си.

Междувременно бе съобщено за масирани руски обстрели на украински градове и много загинали в Днепър, Николаев и Запорожие.

Властите в Николаев съобщават, че руските войски са извършили ракетна атака срещу града в петък вечерта, като са разрушили девететажна жилищна сграда и вероятно има затрупани хора под развалините.

Ръководителят на Николаевската областна администрация Виталий Ким пише в Telegram, че в района на града са били чути седем експлозии, като поне две от тях са били извън пределите на населеното място. Според Ким спасителите са спасили жена, която е била затрупана под развалините. Осем души са били ранени.

Властите правят списъци на обитателите на сградата, за да установят точния брой на жертвите.

По-рано заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко написа, че Николаев и Одеса са били ударени от дронове камикадзе. Според него в Николаев "има удари на с дронове по града и по инфраструктурен обект в региона".

Тимошенко добави, че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили три дрона близо до Одеса.

В същото време ръководителят на администрацията на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи за последиците от ракетните удари по Днепър, които бяха нанесени в петък вечерта.

По думите му един човек е загинал, а петима са били ранени след ударите с ракета "Искандер". "Вражески ракети унищожиха транспортно депо. По време на пожара, който предизвика ударът, изгоряха 52 автобуса, а други 98 бяха повредени", пише Резниченко.

Според него обстрелът също така е "повредил няколко високи сгради, гимназия, магазин и административни сгради".

Освен това, каза Резниченко, руската армия е нанесла три удара по района на Никопол с реактивни системи за залпов огън "Град" и тежка артилерия.

По данни от регионалната военна администрация в Запорожие при обстрел са загинали 23 загинали, а са 28 ранени.

В същото време членът на окупационната "администрация" в Запорожка област Владимир Рогов обвини украинските въоръжени сили, че тази сутрин са обстрелвали хуманитарен конвой.

Вероятно става дума да едно и също събитие - обстрел на колона от автомобили, които са стояли на опашка, за да навлязат в окупираната територия.

"Хората се редяха на опашка, за да навлязат във временно окупираната територия, за да вземат свои роднини и да доставят хуманитарна помощ", заяви Олександър Старух, ръководител на областната администрация на Запорожие. По негова информация в резултат на обстрела има загинали и ранени, без да се уточнява броят им.