Руската армия заяви днес, че е провела "настъпателни операции" в Запорожка област, Южна Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След настъпателни операции частите от Източния военен окръг на Русия заеха по-изгодни рубежи и позиции, посочи в комюнике руското министерство на отбраната, без да добави подробности.

В същото време във вечерната си сводка украинската армия съобщи, че противникът е предприел неуспешни офанзиви в района Авдеевка. Продължава да прави опити за настъпление в посока Бахмут и Запорожие, а в други райони е в отбранителна позиция.

През деня са нанесени 26 въздушни удара и са изстреляни 15 ракети. Особено внимание заслужава засилването на интензивността на авиацията в край Бахмут и Запорожие.

Снощи руските окупационни власти съобщиха за "силно повишаване на интензивността" на боевете в този регион "по цялата линия на фронта".

В днешния си сутрешен бюлетин украинската армия отбеляза само, че е предприела вчера обстрели на десетина южни села.

Допирната линия между украинските и руските войски в Запорожието почти не е мръднала от месеци и големи сражения там не е имало за разлика от южната Херсонска област (до ноември) и източната Донецка област, където битките продължават.

Вчера интензивни боеве се водеха около град Бахмут (Артьомовск); руските сили там бяха подкрепени от частната военна компания "Вагнер", наречена вчера от САЩ транснационална престъпна организация.

Според високопоставен американски служител Украйна трябва все пак да насочи усилия към подготовката за мощна контраофанзива напролет, а не да се концентрира върху отбраната на Бахмут, до голяма степен разрушен и останал едва ли не без население.

Бахмут обаче се е превърнал в политически символ - украинският президент Володимир Зеленски посети през декември бойците на фронтовата линия там, за да им вдъхне кураж, а Русия би желала да демонстрира успех след серия несполуки през есента.

Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена, придружени от мнозина украински ръководители, отдадоха тази сутрин последна почит на вътрешния министър Денис Монастирски, загинал в сряда при хеликоптерна катастрофа с още 13 души, предаде Франс прес.

Държавният глава и съпругата му бяха облечени в черно и донесоха цветя.

В сградата, където се състоя церемонията, разположена в самия център на Киев, хора с униформи бяха наредили седем ковчега, зад които бяха сложени черно-бели снимки на жертвите. Ковчезите бяха покрити с украински знамена в синьо и жълто.

Семействата на загиналите се бяха скупчили заедно; някои от близките им плачеха.

"Денис Монастирски ще остане в историята като един от най-добрите министри на вътрешните работи, като министър реформатор, морален авторитет, вдъхновяващ ръководител", отбеляза в траурно слово водещият церемонията.

Спуснати наполовина, пред сградата се развяваха знамената на Украйна и на ЕС.