За руска нощна атака с ирански дронове съобщиха украинските медии. Тази нощ в украинската столица Киев и в Одеска област бяха чути експлозии, предаде агенция УНИАН.

"Всички въздушни цели, които се движеха в небето в посока Киев, бяха унищожени от противовъздушната отбрана. Отново благодарим на ПВО за отличната работа, съобщи в Телеграм началникът на киевската военна администрация Сергей Попко, цитиран от УНИАН.

Съобщава се за свалени 26 "шахиди" тази нощ. Общо от руска страна са били пуснати в атака 28 дрона-камикадзе, пише УНИАН. Украинската страна твърди още, че е ликвидирала и един вражески вертолет, три ударни БПЛА, тип "Ланцет" и четири разузнавателни безпилотника.

Публикувани бяха и снимки от поражение върху селска къща в Киевска област.

През нощта е имало експлозии в Одеска област, които скоро се повторили.

Въздушна тревога е обявена в Одеска, Киевска, Николаевска, Херсонска, Кировградска, Черкаска, Полтавска и Донецка области.

Според последни информации на украинските военновъздушни сили в Херсонска, Кировградска, Одеска, Николаевска и Черкаска области има непосредствена заплаха от руски удари с дронове, пише БТА. 

УНИАН публикува и снимка на останки от дрон "Геран".

Скрийншот: УНИАН

Междувременно ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов заяви, че бойците от "Вагнер" са стигнали много по-далеч, отколкото се предполага, по време на похода си към Москва. По думите му те са се отклонили по магистрала в източна част към укрепена руска армейска база, в която се съхраняват ядрени оръжия, съобщава Ройтерс, като се позова на публикувани онлайн клипове и интервюта с местни жители.

Според него те са достигнали до ядрената база и намерението им е било да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "повишат залога" на бунта си. Стигнали на около 100 километра от ядрената база "Воронеж-45".

"Защото ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително повишават залога", заяви Буданов.

Според Буданов единствената преграда между бойците от "Вагнер" и ядрените оръжия били вратите на съоръжението за складиране на ядрени боеприпаси. "Вратите на склада били затворени и те не достигнали до техническата секция", каза той.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди от независими източници дали бойците на "Вагнер" са достигнали "Воронеж-45" и Буданов не е предоставил доказателства за твърденията си.