Русия обвини британските военновъздушни сили, че са прехванали нейна бойна авиация над Черно море по опасен начин, целящ да провокира Москва, предаде Ройтерс.

Обвинението беше отправено, след като военновъздушните сили на Великобритания извършиха две подобни прехващания през последната седмица.

"Каква заплаха за Великобритания или дори за нейните съюзници би могла да представлява руска патрулна авиация, докато извършва полети близо до крайбрежието на самата Русия, на над 2000 километра от британските острови", заявиха от руското посолство в Лондон.

"Вместо да засилят сигурността на някого, британските власти използват подобно военно присъствие (в района на Черно море) за провокативни действия. Не само като правят устни изявления, които са достойни за съжаление, но и в истинско военно отношение, което е просто опасно", допълниха от дипломатическата мисия.

Британските военновъздушни сили прехванаха руски патрулен самолет над Черно море в петък и се задействаха, за да прехванат два предполагаеми руски бойни самолета в сряда.

Тази сутрин пък британски изтребители Eurofighter Typhoon са съпроводили два руски самолета над акваторията на Черно море. Според пресслужбата на кралските военновъздушни сили те са излетели от авиобаза в Румъния в отговор на полет на самолет за борба с подводници Бе-12 и военнотранспортен многоцелеви самолет Ан-26 от Военнокосмическите сили на Русия.

"Това е трети случай през тази седмица, когато изтребители от кралските ВВС в рамките на мисия на НАТО по патрулиране на въздушното пространство са вдигнати за предотвратяване на провокационни действия от страна на руски самолети и за оказване на поддръжка на Румъния и съюзниците в Алианса", се отбелязва в заявлението, цитирано от "Фокус".

По думите на един от пилотите от ВВС на Великобритания и двата руски самолета предполагаемо са навлезли във въздушното пространство на Румъния. Според него приближаването е изпълнено "безопасно и професионално от двете страни".