Русия реагира остро на подписването на споразумението между Албания и Косово за обединяване на дипломатическите мисии на двете балкански страни, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express, цитирано от "Фокус".

В коментар от Министерството на външните работи на Руската федерация се казва, че документът представлява "провокативна стъпка от Тирана и Прищина, която е в съответствие с концепцията за Велика Албания, и която предизвиква сериозна загриженост".

"Искаме да подчертаем, че САЩ и Европейският съюз предпочитат да не реагират на такива опустошителни действия, като наистина насърчават създаването на Велика Албания, която е пагубна за региона", се казва в документа от руското МВнР.

Не за първи път Русия реагира срещу сътрудничеството на Албания с Косово, открито в защита на позициите на Сърбия.

В споразумението, подписано на 2 юли, Албания и Косово се съгласяват да бъдат представени със съвместни посолства в различни страни по света. В документа се подчертава, че Република Албания поема конкретни задължения при представянето, защитата и утвърждаването на политическите позиции на Република Косово във всички случаи, в които участието на последната е невъзможно по обективни причини.

Споразумението инициира създаването на "Общ фонд за управление, създаване и развитие на посолства, мисии и консулства" с цел създаване на пространства за съвместно използване от двете страни.