Сирийски екстремисти са се наранили, докато подготвяли нападение с химическо оръжие в град Саракиб, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според Русия, която е съюзник на правителството в Дамаск, група от около 15 екстремисти са опитали да взривят контейнери с отровни химикали и фугасни снаряди.

"С цел да се попречи на напредването на сирийските правителствени войски в западните квартали на населения пункт Саракиб и след това да им бъдат предявени обвинения за използване на химическо оръжие, в тъмната част от денонощието група терористи, на брой до 15 души, е направила опит да взриви фугасни снаряди заедно с контейнери, пълни с химически отровни вещества", се казва в цитирано от ТАСС съобщение на Центъра за помирение между враждуващите страни в Сирия към руското министерство на отбраната.

Поради липсата на опит в работата с отровни вещества, екстремистите обаче нарушили херметичността на един от контейнерите, предизвиквайки изтичане на отровни газове в близост до себе си. "В резултат на инцидента терористите са получили силни химически отравяния, без да успеят да осъществят" плановете си, добавят руските военни.

"Неопровержими доказателства за неуспешната провокация с използването на химическо оръжие" са били получени на 3 март при ответни действия на сирийската армия срещу терористичната група "Хаят тахрир аш Шам" в източната част на Идлиб. Предстои данните за инцидента да бъдат публикувани в най-скоро време, добавиха представители на Центъра.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви, че разногласията между Сирия и Турция са нелогични и подчерта, че двете страни имат общи интереси. Той заяви това в интервю за руската телевизия "Россия 24", предаде ТАСС.

"Сирия и Турция имат общи жинзеноважни интереси. В Турция има много етнически сирийци, а в Сирия много етнически турци. Това взаимно проникване на култури е исторически обусловено. Ето защо е нелогично между тях и нас да има сериозни разногласия", заяви Асад.

По думите на Асад в Сирия говорят за турците като за братски народ. "Сега питам турския народ - какъв ви е проблемът със Сирия? Какъв е този проблем, заради който трябва да умират турски граждани? Какво враждебно действие, голямо или малко, Сирия е извършила против Турция и по време на войната, или преди войната? Няма такова нещо и никога не е имало", заяви Асад.

Десетки турски военни бяха убити миналата седмица в нападения, приписвани на сирийските сили, подкрепяни от Русия в северозападната сирийска провинция Идлиб. Сирийското правителство осъди присъствието на турски военни в района и го определи като незаконно.

На 27 февруари Анкара започна нова операция в Сирия, наречена "Пролетен щит" в рамките на която нанася удари по позиции на сирийската армия. Преди това Турция проведе три операции в Сирия.