Руският президент Владимир Путин подписа указ за утвърждаване на концепция за външна политика на Русия. Той обяви това по време на среща с постоянните представители на руския Съвет за сигурност. Това беше излъчено от телевизионния канал "Россия 24".

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че новата концепция за външна политика отразява революционна промяна в международните отношения. "Той обърна внимание на факта, че в новата концепция за външна политика САЩ са директно посочени като главен инициатор и проводник на антируската линия. Освен това новата концепция ще отразява преструктурирането (перестройка) на световната икономика.

Ето някои от основните точки в документа, публикувани в руските медии:

 • Русия се е самоопределила като самобитна страна-цивилизация, обширна евразийска и евротихоокеанска сила, твърдина на руския свят, един от суверенните центрове на световното развитие.
 • Русия не се смята за враг на Запада, не се изолира от него, няма враждебни намерения към него, разчита, че той ще осъзнае безсмислието на конфронтацията с Русия и ще приеме многополюсните реалии.
 • С цел да съдейства за адаптирането на световния ред към реалностите на многополюсния свят, Русия възнамерява да даде приоритет на премахването на остатъците от доминирането на САЩ и други неприятелски държави в световните дела, да създаде условия всяка държава да се откаже от неоколониални и хегемонистични амбиции.
 • Русия може да използва въоръжените си сили, за да отблъсне и предотврати въоръжено нападение срещу себе си и/или нейните съюзници.
 • Русия ще се отнася към другите държави така, както те се отнасят към нея.
 • Приоритетите на хуманитарната политика на Русия в чужбина са противодействие на кампаниите на русофобията, защита на руския език, руската култура, спорта и Руската православна църква от дискриминация, борба за историческата истина.
 • От особена важност за Русия е всестранното задълбочаване на връзките и координацията с приятелските суверенни глобални центрове на сила - Китай и Индия.
 • Русия смята ислямската цивилизация за приятелска и ще укрепва всеобхватното взаимноизгодно сътрудничество с нея.
 • Русия възнамерява да допринесе за по-нататъшното утвърждаване на Африка като самобитен и влиятелен център на световното развитие.
 • Русия ще засили сътрудничеството с Латинска Америка на прагматична, деидеологизирана и взаимноизгодна основа.
 • Русия разглежда курса на САЩ като основен източник на антируска политика и рискове за нейната сигурност, международния мир и балансираното и справедливо развитие на човечеството.

Междувременно Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна въпреки призива на основния си съюзник, беларуския президент Александър Лукашенко, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"По темата за Украйна нищо не се променя: специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите, стоящи днес пред нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той уточни, че президентът Владимир Путин ще обсъди следващата седмица с Лукашенко предложеното от беларуския президент примирие.

Русия не може да не обръща внимание на хипотетичната опасност, която създават за нея призивите за разполагане на ядрено оръжие в Украйна, добави Песков, коментирайки петиция, публикувана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Това е "много опасна тенденция", подчерта говорителят.

Като потенциално крайно опасна определи той и обсъждането на идеята за изпращане на миротворчески войски в Украйна. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан спомена за подобни дискусии в ЕС.

Подобни сили обикновено се разполагат със съгласието на двете страни, подчерта Песков. "В дадения случай това е потенциално много опасна тема".

Говорителят съобщи, че президентът Владимир Путин ще обсъди днес с постоянните членове на Съвета за сигурност новата концепция за руската външна политика.

Кремъл няма да коментира предявените в САЩ обвинения срещу експрезидента Доналд Тръмп. Това е вътрешен за САЩ въпрос, заяви говорителят.