Мирният план на Китай може да бъде взет за основа на мирно урегулиране на конфликта в Украйна, когато за това бъдат готови на Запад и в Киев, стана ясно от изявлението на руския президент Владимир Путин след срещата му с китайския президент Си Дзинпин в Кремъл.

"Много от положенията в предложения от Китай мирен план са в съзвучие с руския подход и могат да бъдат взети за основа на мирното урегулиране, когато за това бъдат готови на Запад и в Киев", заяви Путин. Той обаче допълни, че "засега такава готовност" от другата страна не се наблюдава.

Русия ще бъде принудена да реагира, след като Западът започва да използва оръжие с ядрени компоненти, каза още Путин по време на съвместната пресконференция със Си Дзинпин.

Руският президент направи коментара по повод намерението на Великобритания да изпрати на Украйна снаряди с обеднен уран.

"Докато с председателя на КНР обсъждахме възможностите за реализация на китайския план за мирно урегулиране, стана известно, че зам.-министърката на отбраната на Великобритания обяви, че доставят не само танкове в Украйна, но и снаряди с обеднен уран. Изглежда, че Западът наистина е решил да воюва с Русия до последния украинец - вече не на думи, а на дела. Искам да отбележа, че ако това стане, Русия ще бъде принудена да реагира, предвид, че колективният Запад започва да използва вече оръжие с ядрен компонент", заяви Путин.

По-рано зам.-министърката на отбраната на Острова Анабел Голди съобщи, че наред с танкове Challenger 2, Великобритания ще достави на Киев бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран.

Путин подчерта, че Русия и Китай провеждат независима и самостоятелна външна политика и солидарно работят за "формиране на справедливо и многополюсен световен ред, който се основава на централната роля на ООН и международното право".

 

Путин обобщи, че разговорът му с китайския президент е бил много конструктивен.

Двамата президенти подчертаха, че не трябва да се допуска разгаряне на конфликта в Украйна.

От своя страна Си Дзинпин заяви, че в течение на 10 години поддържа тесни контакти с Владимир Путин и по стратегически въпроси.

Китай е за мир и за диалог по въпроса за урегулирането на конфликта в Украйна, заяви китайският лидер, цитиран от "Известия".

Дзинпин отбеляза, че разчита на продължаване на контактите с руския президент във всичките им форми. Двамата разговаряха повече от три часа и подписаха два документа за сътрудничество между Русия и Китай - за стратегическо и икономическо сътрудничество между РФ и КНР, предават ТАСС и РИА "Новости".

По думите на китайския президент китайско-руските отношения имат жизненоважно значение за съвременния световен ред. Китай и Русия, като членове на Съвета за сигурност на ООН ще отстояват и занапред нормите на международните отношение, които се основават на устава на ООН, каза още Си Дзинпин.

"Китайско-руските отношения показват здрава и устойчива динамика. Задълбочава се политическото доверие и се увеличават общите интереси, сближават се народите ни. Знам, че в Русия стремително се изпълняват националните цели за развитие до 2030 година. Предлагам да укрепваме координацията и взаимодействието за получаване на допълнителни резултати от практическото ни сътрудничество", заяви китайският президент.