Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства днес законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. Той коментира темата на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС, на което започна обсъждането на въпросите за върховенството на закона у нас, в Белгия и Чехия. Досега всички държави от ЕС преминаха това обсъждане, отбеляза Рейндерс, цитиран от БТА.

По неговите думи в последните две години у нас се наблюдават няколко положителни събития. Рейндерс даде пример с намерението нашата страна да въведе ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници. Приветстваме това намерение, което е свързано с плана за възстановяване на българската икономика от пандемията. Подобна реформа би отговорила на изразените от нас опасения в докладите за върховенството на закона в ЕС и по-рано в оценките по механизма за сътрудничество и проверка, добави той.

Българската комисия за борба с корупцията работи и знам, че се предвиждат допълнителни промени за разширяване на възможностите й за действие. Препоръчахме напредък по разследванията за корупция, посочи еврокомисарят. Той отбеляза предприетите мерки за повишаване на почтеността на чиновниците, както и това, че лобизмът у нас засега остава слабо обхванат от законодателството. Препоръчахме подобрения по отношение на медиите, за да се повиши прозрачността при предоставянето на държавни средства за реклама, допълни Рейндерс.