Русия заяви, че нейните военни все още работят за създаване на "буферна зона" в украинската Харковска област, но това ще отнеме време, предадоха Ройтерс и БТА.

Президентът Владимир Путин заяви през май, че Русия създава буферна зона, за да защити граничните си региони, особено Белгородска област, която се намира в съседство с Харковска област, от украински атаки.

"Разбира се, осъществяването на тази задача отнема време. Работата в тази насока е в ход", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на въпрос колко време ще отнеме на Русия да гарантира сигурността на Белгородска област.

По-късно в сряда областният управител на областта Вячеслав Гладков съобщи, че един човек е загинал, а още седем са били ранени при украински обстрел на руския граничен град Шебекино.

По думите на Гладков три многоетажни жилищни сгради, няколко търговски обекта, промишлена сграда и 20 автомобила са били повредени при инцидента.

Шебекино и цялата Белгородска област са подложени на чести атаки от украински снаряди и безпилотни самолети в хода на войната, която продължава вече трета година, посочва Ройтерс.

 Изтребители Ф-16 пътуват от Дания и Нидерландия за Украйна, обяви Блинкън

Изтребители Ф-16 пътуват в момента от Дания и Нидерландия за Украйна, обяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Блинкън, който съобщи новината на Публичния форум на НАТО, каза, че тези военни самолети ще летят в украинското небе още това лято.

На срещата на върха на НАТО ще бъде представен много голям пакет помощ за Украйна, който ще изгради ясен и здрав мост за присъединяването й към алианса, даде да се разбере той.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски, който също е във Вашингтон, изрази очакване днес да бъдат взети решения за доставка на още изтребители Ф-16 за страната му. Той съобщи това във видеообръщение, публикувано в "Телеграм" и цитирано от Ройтерс.