Украинските въоръжени сили са установили контрол в осем селища в хода на настъпателните операции по посока на Бердянск и Мелитопол през последните две седмици, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр. 

"В хода на двуседмичните настъпателни операции в Бердянското и Мелитополското направление бяха освободени осем населени места", заяви Маляр в "Teлеграм". 

По думите ѝ са възвърнати територии с площ над 100 квадратни километра. Сред посочените от нея селища е Пятихатки в Запорожка област, за което вече имаше съобщение за отстъпление и от руска страна.

Междувременно в сводката на британското министерство на отбраната се посочва, че Русия вероятно е започнала да пренасочва части от групировката на руските сили "Днепър" за подсилване на участъците от фронта в Запорожка област и около Бахмут. Отбелязва се, че тези действия са логични, тъй като едва ли може да се очаква мащабна украинска атака през река Днепър след рухването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ и последвалите наводнения. 

В същото време областният управител на руската Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че седем цивилни, сред които и едно дете, са били ранени при украински обстрел срещу град Валуйки през нощта. Нанесени са щети на няколко жилищни блока и отделни къщи. 

Отделно от това, Роман Старовойт, губернатор на намиращата се северно от Белгород Курска област, която също граничи с Украйна, заяви, че украинските сили са обстрелвали две села там, но по предварителна информация няма жертви. Ройтерс не можа да провери през независими източници тези съобщения. 

Взривовете и нападенията в руските региони, граничещи с Украйна, през последните месеци се случват почти всекидневно, като руските официални лица обвиняват или украинските сили, или проукраински настроените диверсанти, посочват Ройтерс и БТА.

ООН: Русия не позволява достъп до зоните под неин военен контрол след взривяването на яз. "Каховка"

ООН каза, че Русия "досега е отхвърлила на исканията за осигуряване на достъп до зоните под неин временен военен контрол", след като на шести юни беше взривен язовирът "Каховка", което предизвика наводнения и прекъсна доставките за цивилното население, предаде Ройтерс.

"ООН ще продължи да се опитва да си осигури нужния достъп. Призоваваме руските власти да действат съгласно задълженията си към международното хуманитарно право", каза Дениз Браун, координатор на ООН по хуманитарните въпроси в Украйна. "Не може да се отказва помощ на нуждаещи се хора", допълни тя.

32 000 бивши затворници са се върнали в Русия след служба в Украйна 

Около 32 000 мъже, които са били вербувани от руските затвори за военна служба в Украйна, са се завърнали у дома, заяви ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, предаде ДПА. По думите му те са изпълнили договорите си и са участвали в бойните действия. 

Жени и активисти за правата на човека изразиха опасения, че толкова много престъпници, включително убийци и други насилници, са били помилвани и освободени преждевременно обратно в руското общество. В някои случаи осъдените престъпници вече са извършили нови убийства, отбелязва ДПА. 

Снимка: БТА/AП

Ръководителят на "Вагнер" обаче смята военната служба за отлична програма за ресоциализация. В гласово съобщение, публикувано в канала му в "Телеграм", Пригожин твърди, че освободените мъже са извършили общо само 83 престъпления. Това е 80 пъти по-малко престъпления в сравнение със затворниците, освобождавани след излежаване на присъдата. 

Пригожин, който е близък довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, сам е вербувал някои от затворниците от затворнически лагери. Тези от тях, които са подписали договор да се сражават във войната, са били помилвани от Путин. Условието е било да изпълняват бойни мисии в Украйна в продължение на поне шест месеца.

През март Пригожин заяви, че броят на освободените бивши затворници от редиците на "Вагнер" е 5000 души. След превземането на източноукраинския град Бахмут той заяви, че в боевете там е загубил 20 000 души, включително 10 000 бивши затворници. В много от случаите той е положил усилия, за да гарантира, че престъпниците са били погребани с военни почести, посочва ДПА. 

Правозащитници се оплакват, че Русия продължава масово да вербува престъпници за военна служба от затворите. Те твърдят, че руското министерство на отбраната използва наказателната система на страната за набиране на бойци.