Наземен вариант на комплекса "Калибър" с морско базиране с крилата ракета с голям обсег трябва да бъде разработен през 2019-2020 г., заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

"Калибър" се представи много добре в Сирия. В тези срокове ни предстои да създадем и наземен комплекс със свръхзвукова ракета с голям обсег", отбеляза Шойгу. Той допълни, че тези мерки са в отговор на напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от страна на САЩ миналата седмица.

"САЩ активно работят над създаването на ракети с наземно базиране с обсег над 500 км - над ограниченията в договора. В тази връзка президентът на Русия постави задача преди Министерството на отбраната да вземе ответни мерки", каза още Сергей Шойгу.

В събота президентът Владимир Путин заяви, че Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Москва ще изчака, докато международните партньори са готови да водят с нея съдържателен диалог от позиция на равенство. Темата е важна и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят", подчерта Путин.