Русия ще разположи военна полиция и осем наблюдателни поста в граничната зона между Сирия и Израел на Голанските възвишения, предаде Ройтерс, позовавайки се на началника на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской.

Рудской заяви днес, че операцията на руските военновъздушни сили в Сирия е създала условия за възобновяване на дейността на миротворческите сили на ООН в граничната зона между Сирия и Израел на Голанските възвишения в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 1974 г., чиято работа там бе прекратена през 2012 г., предаде ТАСС.

Той съобщи още, че охраняваните от руската военна полиция миротворци на ООН са извършили първото си от шест години патрулиране на Голанските възвишения.

Целта на руските военни полицаи ще бъде предотвратяване на евентуални провокации срещу миротворческите сили на ООН, подчерта Рудской и уточни, че след стабилизирането на ситуацията наблюдателните постове ще бъдат предадени на сирийската армия.

По думите на Рудской руската операция в Сирия е довела и до пълното възстановяване на контрола върху сирийско-йорданската граница.

В отговор на това йорданският министър на външните работи Айман Сафади каза на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, че Йордания ще отвори границата си със Сирия, когато настъпи подходящият момент и бъдат налице необходимите политически условия.