Русия официално е предложила на САЩ двете ядрени суперсили да удължат техния договор за оръжеен контрол СТАРТ-3 за още пет години, въпреки че Москва е съгласна и на кратко удължаване, предаде Ройтерс и БТА.

Договорът изтича през февруари 2021 г. и е последният голям договор за контрол на ядрените въоръжения, сключен от Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави до 1550 за всяка една от двете страни.

Русия предупреди по-рано този месец, че вече няма достатъчно време за двете страни да договорят широкообхватен договор за замяна на настоящия и че изтича и времето за договаряне на удължаването на настоящия договор.

"Ние предложихме на САЩ да удължим договора за пет години, както се казва в него, или ако по някаква причина това не устройва САЩ, тогава той да бъде удължен за по-кратък период", каза днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на руския президент Владимир Путин през 2017 г., че според него СТАРТ-3 е лоша сделка за САЩ. Американски представители казаха,че ще вземат идната година решение дали да удължат или не договора.