Руски следователи повдигнаха днес на 98-годишния украински ветеран от войната Ярослав Хунка, по погрешка почетен от канадския парламент миналия месец, обвинения в геноцид заради неговата служба в германската нацистка дивизия "Галичина", воювала срещу Съветския съюз през Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва се възползва от инцидента, за който Канада се извини, като допълнително оправдание за пълномащабната си инвазия, която по думите на руския президент Владимир Путин е необходима, за да се "демилитаризира и денацифицира" Украйна и да се предотврати агресията на западните ѝ съюзници.

Руските държавни и военни архиви са "получили документални доказателства за местата на разполагане и провеждане на военни действия от дивизията на СС "Галичина", в която Хунка е служил", съобщи Федералният следствен комитет на Русия и допълни, че обвинението срещу него е повдигнато задочно.

"Понастоящем въпросът за обявяването на Я. Хунка за международно издирване и разпореждането за задочния му арест се решава", посочи комитетът.

"Вафен СС" е автономен военен корпус на Адолф Хитлер, който набира стотици хиляди чужденци в хода на Втората световна война. Сред тях са хиляди украински националисти, които разглеждат германците, които нахлуха в Съветския съюз, включително и в Украйна, като освободители от потисничеството на Москва, посочва Ройтерс.

Комисии в Германия и Полша са установили, че дивизия "Галичина", в която преобладават украинци, е отговорна за военни престъпления, а историците твърдят, че нейни членове са участвали в няколко масови убийства.

Руският следствен комитет обвинява Хунка, че е един от членовете на подразделение, което е участвало в избиването на най-малко 500 души в Хута Пеняцка, село западно от Лвов, което преди войната е принадлежало на Полша, а сега се намира в Украйна.

Комитетът заяви, че е изпратил молби за правна помощ до Канада, Полша и Беларус.