В интервю за Анадолската агенция руският върховен комисар по правата на човека Татяна Москалкова оцени като "много важно предложение" инициативата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за отваряне на нов хуманитарен коридор в продължаващата руско-украинска война, предаде Анадолската агенция за БТА.

Москалкова отговори на въпросите на Анадолската агенция след международната конференция "Бъдещето на правата на човека през 21 век", организирана от Институцията омбудсман в Анкара.

Заявявайки, че има тенденция да се чува мнението само на едната страна за войната в Украйна, Москалкова подчерта, че само в Турция е дадена възможност на омбудсманите и на двете страни "да покажат своите виждания".

В рамките на конференцията Москалкова и омбудсманът на Украйна Дмитро Любинец проведоха двустранна среща, на която обсъдиха инициативата за хуманитарен коридор за решаване на хуманитарни проблеми, обмен на затворници и ранени. На срещата макар и за кратко присъстваха главният омбудсман на Турция Шереф Малкоч и председателят на Великото народно събрание на Турция Мустафа Шентоп.

В интервюто си за Анадолската агенция Москалкова каза още, че обръщението на президента Ердоган към участниците в конференцията е знак на уважение към фигурата на омбудсмана.

"Хуманитарният коридор е много важен"

Отговаряйки на въпрос за инициативата за откриване на нов хуманитарен коридор в Украйна, Москалкова подчерта, че това е инициатива на президента Ердоган и добави: "Разбира се, това е много важно предложение. Изпълнението му може да бъде ефективно само ако държавните власти на Русия, Украйна и Турция са съгласни. Ние ще продължим да действаме в рамките на решенията, взети от руските държавни органи, използвайки нашите инструменти на омбудсмана."