Регионален съд в Западна Русия осъди днес датчанин от вероизповеданието "Свидетели на Йехова" на шест години затвор, съобщи говорител на организацията, цитиран от световните агенции.

Съдът в град Орел призна Денис Кристенсен, който е ръководил местно четене на Библията, за виновен в екстремизъм. Така той стана първият "свидетел на Йехова" в Русия, изпратен зад решетките. Кристенсен не се призна за виновен.

През последните години Русия използва неясно формулираните текстове за екстремизъм в законите си, за да преследва дисиденти, опозиционни активисти, а отскоро и религиозни малцинства, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2017 г. Русия официално забрани "Свидетелите на Йехова" и обяви религиозната група за екстремистка организация. На почти 100 нейни членове предстои да бъдат повдигнати обвинения, а повече от 20 са в затвора в очакване на процес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира осъдителната присъда.

САЩ и ЕС гледат на делото срещу Кристенсен като лакмус за религиозната свобода. Присъдата е пореден обрат, който влошава отношенията Изток-Запад, предаде Ройтерс.

"Свидетелите на Йехова" смятат да обжалват присъдата, съобщи Франс прес, като се позова на говорителя им Ярослав Сивулски.

Кристенсен беше арестуван през май 2017 г. в Орел с други свидетели на Йехова по време на религиозна служба няколко седмици след забраната на тази организация в Русия. Останалите задържани бързо бяха освободени, но Кристенсен, който сега е на 46 години, остана задържан. Делото срещу него започна през април 2018 г., а в края му през януари прокуратурата поиска 6 години и половина затвор за датчанина. Той отдавна живее в Русия и е женен за рускиня, посочва АФП.

"Свидетели на Йехова" имат 172 000 членове в Русия.

Правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" осъдиха кампанията за "религиозно преследване" срещу "Свидетелите на Йехова". Руската правозащитна организация "Мемориал" смята 19 членове на тази организация за "политически затворници" и по нейни оценки общо 81 лица са били "преследвани заради вярата си".

Миналата седмица Федералната служба за сигурност арестува мъж, обвинен, че е отговорник на организацията в североизточния град Иваново.

По-късно днес Дания призова Русия да зачита религиозната свобода. Датският външен министър Андерс Самуелсен посочи в изявление, че е "дълбоко обезпокоен" от осъдителната присъда и разкритикува Русия за определянето на "Свидетели на Йехова" като екстремистка организация редом с терористични групировки, предаде Ройтерс.