Русия обяви Япония в "цинична и безскрупулна спекулация" заради коментари на Токио относно заплахите на Москва да използва ядрено оръжие, предаде Ройтерс. Освен това руските власти заявиха, че ще отговорят на поредния пакет от санкции, наложен срещу Русия.

Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно вчера съобщи, че Япония ще наложи допълнителни санкции срещу Русия, след като миналата седмица страните от Г-7 се съгласиха да засилят наказателните си мерки срещу Москва заради войната в Украйна.

Мацуно осъди плана на руснаците да разположат тактически ядрени оръжия в Беларус, като отбеляза, че това ще разпали още повече ситуацията и че Япония никога няма да приеме "ядрените заплахи на Русия, а още по-малко - употребата на ядрени оръжия".

Руското външно министерство заяви по повод японските санкции, че "продължава да следи практическата реализация на тези действия и да оценява възможното им въздействие върху националната сигурност и икономиката".

Освен това руското дипломатическо ведомство изрази несъгласието си с обвиненията в "ядрен шантаж", отправени от Токио.

"Стремежът да се припишат на Русия намерения, каквито реално тя няма, за използването на ядрени оръжия във връзка със събитията в Украйна, не е нищо повече от цинична и безскрупулна спекулация", заяви министерството. "Призоваваме Токио да прояви аналогична "загриженост" по отношение на вече разположените в Европа ядрени оръжия на САЩ", се казва още в изявлението.

Техеран пък обвини украинския президент Володимир Зеленски в антииранска пропаганда заради неговия призив към Иран да спре доставките на дронове за Русия, като заяви, че неговите коментари са били предназначени за привличане на повече оръжия и финансова помощ от Запада, предаде Ройтерс.

В свое видеообръщение в сряда Зеленски призова иранците да спрат постепенното си плъзгане към "тъмната страна на историята", като престанат да доставят дронове на Москва.

Първоначално Иран отричаше да е доставял на Русия безпилотни самолети "Шахед", но по-късно заяви, че е предоставил малък брой дронове преди началото на конфликта. Украйна твърди, че безпилотните самолети са изиграли важна роля в руските атаки срещу украински градове и инфраструктура.

"Повтарянето на заблуждаващи твърдения от страна на украинския президент срещу Ислямска република Иран е в съответствие с антииранската пропаганда и медийна война, целящи да привлекат колкото се може повече оръжия и финансова помощ от западните държави", се казва в изявление на говорителя на иранското външно министерство Насер Канаани, разпространено в иранските медии. Канаани добави, че Украйна отказва да допусне независимо разследване на своите твърдения.