Русия обвини Съединените щати в сериозна намеса във вътрешните й работи, след като американският държавен секретар Антъни Блинкън осъди действията на руските сили на реда срещу антиправителствените демонстранти, предаде ДПА, като се позова на руското външно министерство.

Руската реакция е във връзка с днешната публикация на Блинкън в Туитър, в която той разкритикува "бруталните тактики на руските власти срещу мирни демонстранти и журналисти".

Най-малко 4407 души бяха арестувани днес от полицията из 85 града в цяла Русия по време на демонстрациите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената организация ОВД-инфо, специализирала се в наблюдение на протестните прояви в Русия.

По данни на ОВД-инфо арестуваните в Москва са 1357, в Санкт Петербург - 950, а в Красноярск - 194. Общо

Руската полиция разположи днес голям брой полицаи и блокира достъпа до центровете на няколко града на фона на новите демонстрации, провеждащи се из цяла Русия с искане за пускането на свобода на Навални, предаде Франс прес.

В Москва бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност в градския център. Затворени бяха метростанции около Кремъл, автобусите бяха пренасочени, а на ресторантите и магазините бе наредено да останат затворени.

Екипът на Навални първоначално призова протестът в столицата да се състои на площад "Лубянка", където е централата на Федералната служба за сигурност, която според Навални е искала да го отрови. След като полицията отцепи района, протестът се премести на друг централен площад. Стотици души преминаха в шествие в центъра на Москва, скандирайки "Путин, оставка!" и "Путин, крадец!".

В началото на вечерта екипът на Навални обяви края на демонстрацията в Москва. "Показахме им колко сме многобройни!", заявиха опозиционерите в Телеграм и призоваха привържениците си да дойдат да подкрепят Навални по време на явяването му пред съда във вторник, когато ще има заседание по дело срещу него.