Русия е обезпокоена, че някои страни може да се възползват от "усложнената геополитическа обстановка", за да оправдаят отстъплението си от вече поети задължения по опазването на климата. Това заяви на конференцията КОП 27 в Египет руският специален представител за климата Руслан Еделгериев, цитиран от Ройтерс.

"Изразяваме сериозно безпокойство от плановете на някои държави и регионални асоциации да използват усложнената геополитическа обстановка като предлог да преразгледат вече поети задължения", каза Еделгериев, пълното наименование на чиято длъжност е съветник на президента на Русия и специален президентски представител по въпросите на климата.

Той отбеляза, че светът се е променил драматично от последната климатична среща на върха в Глазгоу миналата година.

"Световната енергийна криза, започнала през 2021 г. след ковид пандемията заплашва да блокира глобалния енергиен преход" към отказ от изкопаемите горива, каза той.

Еделгериев добави, че Русия активно се опитва да предотврати промените в климата.

Когато руският представител излезе на трибуната, за да говори, няколко европейски делегати демонстративно излязоха от залата, предаде Асошиейтед прес.

Те бяха общо четирима, а единият от тях беше облечен в синьо и жълто, цветовете на украинското знаме. Докато това се случваше, на банката на делегацията на САЩ нямаше никого.

На същия форум, по време на организирана от руската делегация дискусия в рамките на конференцията в Шарм ел Шейх, около десетина демонстранти изразиха протеста си срещу руската инвазия в Украйна.

Протестиращите, които бяха предимно млади хора, седнали сред аудиторията в залата, се изправиха един по един и се провикваха от място, за да изразят позицията си. Някои от тях обвиниха панелистите в дискусията, че са "военнопрестъпници".

Охраната на конференцията в Шарм ел Шейх бързо изведе протестиращите от залата.