Русия не иска директен конфликт със САЩ, въпреки че продължава с усилията си за дестабилизация срещу Украйна, заявиха в доклад днес американските разузнавателни служби. Докладът се изготвя ежегодно и е посветен на заплахите срещу САЩ в света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Москва ще продължи да използва различни тактики тази година, за да се опита да отслаби влиянието на САЩ, да развие нови партньорства или да посее още повече разделение в западния лагер", се казва в документа, изготвен от Дирекцията за национално разузнаване. Тези констатации идват в момент, в който напрежението между Русия и Украйна се засилва.

"В бившия СССР, Москва е позиционирана да засили ролята си в Кавказ, да се намеси в Беларус, ако смята за необходимо, и да продължава с усилията си за дестабилизация в Украйна, докато преговорите боксуват и ограничените сблъсъци продължават", се казва в документа.

Но въпреки това "ние очакваме, че Москва ще търси поводи за прагматично сътрудничество с Вашингтон, при нейни условия, и смятаме, че Русия не иска директен конфликт с американските сили", се казва също в документа, наброяващ 27 страници.

В него освен това се предупреждава, че афганистанското правителство ще има трудности да окаже съпротива на талибаните, ако международната коалиция се оттегли от Афганистан тази година.

В доклада се казва и, че стремежът на Китай за глобално влияние е водеща заплаха за националната сигурност на САЩ, предаде Ройтерс. Китайската комунистическа партия ще вложи всички усилия на разположение на правителството, за да разшири китайското влияние, да подкопае това на САЩ, да задълбочи разцеплението между Вашингтон и неговите съюзници и партньори, да поощри приемането на нейната авторитарна система, се казва още в документа.

В същото време китайските лидери търсят тактически възможности, за да намалят напрежението със САЩ, когато това е от полза за техните интереси, се допълва.

В документа се казва, че Китай притежава значителни способности за кибератаки, които, най-малкото, могат да предизвикат временно и локализирано нарушение на критично важна инфраструктура в САЩ.

В доклада като големи заплахи за САЩ се посочват и Иран и Северна Корея.

Иран ще представлява продължителна заплаха за САЩ и съюзническите интереси в Близкия изток, работейки за подкопаване на американското влияние, се казва в него.

Северна Корея ще представлява все по-увеличаваща се заплаха за САЩ, за Южна Корея и за Япония, сега когато модернизира конвенционалните си боеспособности. Интересът на Пхенян към развиване на оръжия за масово унищожение ще остане повод за голямо безпокойство, се отбелязва също в документа.

Докладът е предаден на Конгреса и ще бъде предмет на дискусии в комисии в Сената и Камарата на представителите утре. В дискусиите ще участват директорката на националното разузнаване Аврил Хейнс и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. Това ще бъде първо тяхно изслушване в Конгреса, откакто те бяха утвърдени на постовете си.