Русия, Китай и Република Южна Африка (РЮА) започнаха съвместни военноморски учения в Индийския океан край бреговете на РЮА, за да демонстрират тесните си връзки на фона на войната в Украйна и напрегнатите отношения на Китай със Запада, съобщи агенция АП, цитирана от БТА.

Десетдневните учения, наречени "Моси Две" (Mosi II), ще съвпаднат с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година.

По-рано през седмицата в Кейптаун пристигна руската фрегата "Адмирал Горшков". От двете страни тя беше обозначена с буквите "Z" и "V", опознавателните знаци на руските войски, участващи в боевете в Украйна, превърнали се в патриотичен символ в Русия.

В знак на протест малка яхта с веещо се от нея украинско знаме премина покрай руската фрегата в пристанището на Кейптаун. В самия Кейптаун има и обявен протест пред руското консулство в града.

Пристигането на фрегатата "Генерал Горшков" предизвика сериозни дискусии, тъй като е оборудвана с най-новите хиперзвукови ракети "Циркон" - оръжие, което според Москва може да пробие всяка противоракетна отбрана и да поразява цели както в морето, така и на сушата.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС по време на съвместните военноморски учения военният кораб трябва да изстреля пробно ракета "Циркон". Изпитанието ще представлява първото изстрелване на ракетата по време на международно учение.

Освен "Адмирал Горшков" в морските учения ще участват още руски кораб цистерна за зареждане на гориво, южноафриканска фрегата и три китайски кораба - ескадрен миноносец, фрегата и един спомагателен кораб, се посочва в изявление на южноафриканските военни.

Съвместните военноморски учения се провеждат и в момент, когато отношенията между Китай и Вашингтон са изключително обтегнати, след като китайски балон прелетя над територията на Съединените щати и в крайна сметка САЩ го свалиха.