Русия и Беларус официално откриха днес голямо съвместно военно учение, което поражда безпокойството на някои страни от НАТО, предаде Ройтерс.

Висши военни ръководители от Русия и Беларус присъстваха на церемонията по откриването на учението, което представлява кулминация на по-големи тримесечни военни упражнения.

Служители на НАТО предупредиха, че учението, провеждано след значително струпване на руски войски по украинската граница по-рано през годината, увеличава риска от инцидент или погрешна преценка, което може да предизвика криза.

Според анализатори участието на Беларус в учението подчертава все по-близките връзки с Русия. Москва се оказа важен съюзник за Минск след наложените от Запада санкции на Беларус заради потушаването със сила на протестите, последвали оспорваната победа на Александър Лукашенко на президентските избори миналата година.

Изследователят от института "Чатъм хаус" Матийо Булег заяви, че отношението на Лукашенко към военните учения се е променило - през 2017 г. беларуският лидер "не е имал особено желание да участва", а сега изтъква "колко важно е това учение от гледна точка на страха, който предизвиква за Запада".

Церемонията по откриването също така съвпада със срещата между руския президент Владимир Путин и Лукашенко в Москва.

Съвместното учение на въоръжените сили на Русия и Беларус беше открито на полигона "Мулино" в Нижегородска област, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Учението "Запад-2021" има чисто отбранителен характер, то е насочено към обучение на войските за водене на военни действия в съвременни условия и повишаване на оперативната съвместимост на органите на военното ръководство на въоръжените сили на нашите съюзници и приятелски държави", заяви заместник-министърът на отбраната Николай Панков.

Учението ще продължи от до 16 септември на девет полигона на руска територия, в Балтийско море и на пет беларуски полигона. В него ще участват около 200 000 военнослужещи, близо 80 самолета и вертолета, 760 единици бойна техника, включително 290 танка, 240 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, както и 15 кораба. В учението също така ще се включат военни от Армения, Индия, Казахстан, Киргизстан и Монголия.

Срещата на Путин и Лукашенко приключи след 3,5 часа преговори

 Президентите на Русия Владимир Путин и на Беларус Александър Лукашенко проведоха двустранна среща в Москва, която определиха като конструктивна и откровена. Тя продължи 3,5 часа, предаде ТАСС.

На обща пресконференция след срещата Путин подчерта, че руско-беларуските военни учения Запад-2021 г. не са насочени срещу никого. Той каза, че с Лукашенко са обсъждали въпроса за "изграждане на единно отбранително пространство и гарантиране на сигурността на Съюзната държава на външния периметър".

Путин съобщи, че Русия и Беларус планират да интегрират националните платежни системи и да създадат единно пространство в рамките на Съюзната държава на Русия и Беларус.

Двете страни ще подпишат договор за общи принципи на събиране на косвените данъци и въвеждане на интегрирана система за управление на косвените данъци в рамките на Съюзната държава.

Путин съобщи, че заседанието на Висшия държавен съвет на Съюзната държава, на което се планира да се утвърдят съюзните програми, ще се състои до края на тази година. Двамата лидери днес са съгласували всички 28 съюзни програми, а утре те ще бъдат одобрени на заседание на съвета на министрите на Съюзната държава, което ще бъде в Минск, после ще дойде ред на Висшия държавен съвет да се произнесе по тях.

Путин съобщи, че цената на руския газ за Беларус за 2022 г. ще се запази на нивото от 2021 г. На 1 декември 2023 г. пък Русия и Беларус ще подпишат документ за създаване на обединен пазар на газа в рамките на Съюзната държава.

Относно ситуацията в Беларус Путин каза, че тя се е стабилизирала забележително.