Имунитетът от съдебно преследване за криминални деяния на бившите президенти на Русия се разширява за всяко престъпление, извършено от тях, не само докато са били на поста си, но през целия им живот. Това предвижда законопроект, внесен днес в руския парламент, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Законопроектът, публикуван на сайта на правителството, е сред няколкото законодателни промени, извършени след конституционната реформа, която позволява на Владимир Путин да се кандидатира отново за президент след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

Бившите руски президенти и сега разполагат с пожизнен имунитет за престъпления по време на мандата им, съгласно закон, приет, след като първият постсъветски президент Борис Елцин прехвърли властта на Путин в края на 1999 г.

Внесеният вчера законопроект поставя повече пречки пред евентуалното снемане на имунитета на бивш президент. Вече се изисква горната парламентарна камара да одобри с мнозинство отменянето на имунитета въз основа на силата на обвиненията от долната камара, че президентът е извършил държавна измяна или друго тежко престъпление.

За да влезе в сила внесеният от правителството законопроект, той трябва да бъде приет на три четения в Държавната дума, после от Съвета на федерацията и накрая да бъде подписан от сегашния държавен глава Владимир Путин.

ТАСС цитира Павел Крашенинников, председател на комисията по държавно строителство и законодателство към Думата, според когото законопроектът е важен "както за човека, така и за стабилността на държавата и обществото".

По думите му в случая "не става дума за фамилни имена, а за конкретни правови отношения". За хората, които са заемали, заемат или ще заемат президентския пост е важно да знаят, че "никой няма да отмъщава, да преследва и така нататък", подчерта видният депутат.