Русия обяви днес, че експулсира италиански дипломат като ответна мярка на "недружелюбните и необосновани действия" на Рим, който в края на март изгони двама руски дипломатически служители във връзка с шпионска афера, предаде Франс прес.

Според изявление на руското външно министерство, военноморският аташе към посолството на Италия в Русия е обявен за персона нон грата и разполага с 24 часа да напусне страната. Италианският посланик е бил повикан в министерството, където е бил официално уведомен за решението.

Москва оправда тази мярка с "недружелюбни и необосновани действия" на италианските власти срещу службата на военния аташе в посолството на Русия в Рим.

Италия реагира незабавно и осъди това "неоснователно и несправедливо" руско решение, взето в отговор на легитимна мярка на италианските власти в защита на собствената сигурност.

Рим експулсира в края на март двама руски служители след ареста на местопрестъплението на италиански морски офицер докато предавал на руски военен секретни документи срещу парична сума.

Италианският офицер беше арестуван, а руският военен беше защитен от дипломатическия си имунитет.

През последните седмици Русия и западните държави засилиха експулсирането на дипломати на другата страна на фона на засилено напрежение около Украйна и на случая с излежаващия присъда в затвора опозиционер Алексей Навални.

Москва и Вашингтон експулсираха по 10 дипломати, а посланиците им се върнаха съответно в Русия и САЩ "за консултации".

Чешката република експулсира 18 руски дипломати, представени за шпиони, и обвини Москва, че през 2014 г. е била в основата на експлозия в оръжеен склад, в която са загинали двама души.

Москва отговори, като поиска 20 чешки дипломати да напуснат нейна територия, след което двете държави намалиха щата на посолствата си в съответната отсрещна страна.

Няколко европейски държави, сред които и България, обявиха, че експулсират руски дипломати в знак на солидарност с Чешката република. Румъния го направи днес, след Словакия, която реагира в четвъртък, и трите балтийски републики - в петък.