Русия снощи е нанесла нова вълна от въздушни удари по Украйна, в резултат на което са били подпалени няколко сгради в родния град на президента Володимир Зеленски и е била тежко ранена 64-годишна жена, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти.

През последния месец Москва засили своята кампания от атаки с оръжия с голям обсег. През зимата тя взимаше на прицел украинската енергийна инфраструктура с ежеседмични удари, а сега атаките са много по-редовни и често се случват през нощта.

"Няколко експлозии избухнаха в град Кривой Рог (в централната част на Украйна). Врагът порази частно промишлено предприятие. Няколко сгради бяха подпалени едновременно", се казва в изявление на канцеларията на украинския президент, цитирано от БТА.

Сирените за въздушна тревога тази нощ прозвучаха в столицата и по-голямата част от страната. В Киев нощното небе беше осветено, докато противовъздушната отбрана се опитваше да открие дронове.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че са свалили три от шест крилати ракети и 16 от 22 дрона.

Украинските власти не предоставиха подробности за пораженията, освен щетите в стоманодобивния град Кривой Рог, където е израснал Зеленски. "Шестдесет и четири годишна жена беше ранена. Тя бе хоспитализирана и състоянието ѝ е сериозно", съобщи президентската канцелария. "Вражеската атака е причинила пожар в административната сграда. Той вече е потушен", добави тя. Четиридесет и пет годишен мъж е получил леки наранявания.

Киев обяснява неотдавнашното увеличаване на честотата на въздушните удари с опасенията на Москва във връзка с очакваната украинска контраофанзива, посочва Ройтерс. Украинските власти не дават информация за удари по критичната инфраструктура или военни съоръжения. Русия съобщава, че нейните въздушни удари успешно поразяват набелязаните цели.