Министърът каза, че Украйна е започнала процес на подаване на иск в международния съд на ООН, съобщи агенция УНИАН, цитирана от Лента.ру и БТА.

Основанията са "финансиране от Руската федерация на тероризъм във връзка със събитията в Донбас".

Вижте снимки >>>

Киев определя като терористична дейност борбата, която водят сепаратистите в Източна Украйна срещу централната власт.

Петренко заяви, че Киев има безспорни доказателства, че Русия подкрепя "терористите" с оръжие, военна техника, пари и прехвърляне на наемници.

Украинският иск срещу Русия е за нарушаване на международната конвенция, забраняваща финансиране на терористична дейност.

Досъдебната процедура, която продължава около седем месеца, вече е започнала - на Русия е изпратена съответната нота, каза министърът. После украинската страна ще иска арбитраж.

Украинските сили обстрелваха Донецк през нощта

Артилерийският обстрел, воден през изминалата нощ от украинските сили срещу квартали на Донецк, не е повредил основните системи, осигуряващи живота в града, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на градския съвет.

Според администрацията през цялата нощ е имало единични удари, а към пет часа местно време градът е бил обстрелван от тежки оръдия.

Основните попадения са в Киевския район. Преки попадения в жилищни сгради няма, не се съобщава за пострадали, има изпочупени стъкла.

Тази сутрин обстановката в Донецк продължава да е много напрегната.