Вашингтон е получил потвърждение от Киев, че Украйна е готова да приеме помощта, заяви пред журналисти представителят на Държавния департамент на САЩ Мери Харф, цитирана от руската агенция РИА Новости и Агенция "Фокус".

Украйна потвърди пред нас, че е готова да съдейства за пристигането на помощта и нейното доставяне в Луганск”, каза Харф.

По думите й, украинската страна иска да получи помощта на един от контролираните от украинските правителствени сили контролно-пропускателен пункт, да се извърши оглед на товара и да се предаде помощта на Международния комитет на Червения кръст.

В същото време украинската страна очаква, че опълченците ще способстват за разпределянето на хуманитарната помощ.

Подкрепяме това предложение и призоваваме за бързата му реализация”, каза Харф.

Тя добави, че САЩ са против едностранни действия от страна на Русия по този въпрос.

Русия няма правото да се намесва в Украйна едностранно под формата на хуманитарни конвои или каквито да било други поводи”, каза Харф.

Посланиците в ЕС на страните членки, които вчера се събраха на спешна среща по повод руската хуманитарна помощ за Украйна заявиха, че предприемането на мерки за стабилизиране на хуманитарната ситуация в Украйна трябва да става в съответствие с международното хуманитарно право и при начилие на ясно съгласие от украинските власти.

Руският конвой с хуманитарна помощ се очаква да пристигне на руско-украинската граница в сряда. Конвоят е с дължина над 3 км и се състои от 262 камиона с над 1800 т хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, съобщи руското външно министерство.

АНКЕТА: Да приеме ли Украйна хуманитарна помощ от Русия?