Украйна не е готова да подпише споразумението, потвърди днес преди началото на официалната част от срещата на върха ЕС-Източно партньорство във Вилнюс литовският президент Далия Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Грибаускайте подчерта, че всичко зависи от украинските власти.

"Сегашното украинско ръководство избра път, който води наникъде", предупреди тя.

Европейските лидери са изслушали още веднъж аргументите на украинския президент, но той за съжаление не е говорил за споразумение, не е говорил за подписване, а за икономическите проблеми на Украйна, каза за Франс прес литовската президентка Далия Грибаускайте.

Президентът на Украйна Виктор Янукович е предложил на Евросъюза "заедно с Русия" да се заеме с решаване на икономическите проблеми на Украйна.

По думите на Грибаускайте източноевропейските страни, приети в ЕС през 2004 г., особено активно са разубеждавали Янукович от такъв тристранен формат на преговори с участието на Русия. Тези страни са обяснили, че за последните 15 години са постигнали напредък именно благодарение на двустранните си споразумения с ЕС.

Въпреки обясненията и състоялите се срещи с европейски ръководители, украинският президент не е променил позицията си.

ЕС няма да смекчи изискванията си към Украйна в името на подписване на споразумение за асоцииране, каза европейски дипломат. Условията са определени през декември 2012 г. Това са реформа на изборното законодателство, на съдебната система и премахване на случаите на "избирателно правосъдие", включително решаване на случая с Тимошенко, каза дипломатът.

Около 10 000 демонстранти в Киев се събраха снощи и настояха да бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС, съобщи Асошиейтед прес. Ежедневни протести започнаха откакто президентът заяви миналата седмица, че няма да подпише документа.

Част от демонстрантите организираха палаткови лагери и стоят денонощно на протестите.

По-късно бяха официално парафирани споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова с ЕС.

Възможност за подписването на тези договори "ще се появи през есента на следващата година", каза Грибаускайте.